Вести

У ШАПЦУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

9. мај 2023.

Поводом обележавања 9. маја – Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, градоначелник Шапца др Александар Пајић заједно је са представницима Војске Србије, начелником Мачванског управног округа Жељком Марјановићем, представницима СУБНОР-а и ГО СПС, положио венце на спомен-обележје на Доњошорском гробљу у знак сећања на све пале борце и жртве фашизма.

,,Обележавање овог датума изузетно је важно за Србију и Шабац, јер тиме чувамо успомену на 9. мај 1945. годину, када је нацистичка Немачка потписала акт о безусловној капитулацији у присуству најзначајнијих савезничких сила чиме је побеђен фашизам. Наша дужност је да никад не заборавимо жртву поднету у Другом светском рату и да знање о најдеструктивнијем сукобу у историји човечанства пренесемо генерацијама које долазе. Сећање на више хиљада страдалих Шапчана и житеља овог дела Србије, мора да остане живо за будућност. Само знање о свему томе, пружа наду да ћемо генерацијама које данас живе и које ће доћи после нас, оставити свет бољим него што је он у прошлости био“, истакао jе градоначелник Александар Пајић и нагласио да су данас на 78. годишњицу обележавања Дана победе над фашизмом, свесни да је више него икад важно сачувати мир и стабилност.

,,Град Шабац ће наставити да негује сећање на овај значајан датум, чинећи га увек актуелним у свести наших суграђана. Слава свим борцима и жртвама фашизма у Другом светском рату!“, поручио је градоначелник Пајић.

Обележавање Дана победе над фашизмом почело је минутом ћутања због трагичних догађаја у Србији, након чега је химну ,,Боже правде“ отпевала чланица Културно-уметничког друштва (КУД) ,,Абрашевић“ Анастасија Богдановић.