Vesti

U ŠAPCU EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA IZUZETNO NEPOVOLJNA

13. novembar 2020.
Na redovnom sastanku Štaba za vanredne situacije, kom su prisustvovali gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, predstavnici zdravstvenih institucija, Komunalne policije i Sanitarne inspekcije, zaključeno je da je epidemiološka situacija i dalje izuzetno nepovoljna.
– Kontrole se sprovode, a mere koje smo uveli pre tri dana još uvek ne daju rezultate, jer je za to potrebno vreme. U protekla 24 sata, imali smo registrovana 42 kovid pozitivna. U Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević” hospitalizovan je 81 pacijent, pet sa teškom kliničkom slikom. Juče je bilo deset prijema i četiri otpusta – rekao je gradonačelnik Pajić i dodao da kada je reč o obrazovnim ustanovama tu je potvrđen kovid  kod još četiri učenika.
-Ukupno je obolelo 44 učenika. Takođe imamo i 11 nastavnika i troje nenastavnog osoblja. U odnosu na jučerašnji dan imamo jednog više obolelog zdravstvenog radnika u šabačkom Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić”, tako da ih je sada ukupno deset, dok je u Opštoj bolnici 24. Uskoro počinje dezinfekcija stambenih zgrada. Danas smo sa Komunalnom policijom i Sanitarnom inspekcijom dogovorili o sprovođenju mera, 353 upravitelja zgrada biće obaveštena o načinu distribucije dezinfekcionih sredstava da bi mogli da obave dezinfekciju zajedničkih površina. Takođe smo dogovorili da uputimo zahtev Vojsci Srbije da krug šabačke OB i Doma zdravlja dezinfikuje, sredstva su obezbeđena, samo nam je potrebno vozilo – naveo je dr Pajić.
Trend porasta pacijenata koji se javljaju na pregled u kovid-ambulantu je učestao u poslednje dve nedelje.
– Ono što nas zabrinjava je rast pregleda u Službi za zdravstvenu zaštitu dece pri njihovoj kovid 19 ambulanti. Dosadašnji presek je bio oko 20 dnevno, a sada je taj broj 36. Raste i broj pacijenata sa pneumonijom. Apelujem na sve naše sugrađane da se što pre jave na preglede i da ih ne odlažu, i da ne misle da se radi o nekoj običnoj prehladi – rekla je dr Jasmina Stanković direktorka Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”.
Dr Branko Vujković v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje, naglasio je da su kao deo Kriznih štabova dali smernice Štabovima u borbi protiv kovida 19 u svih osam lokalnih samouprava na području Mačvanskog okruga.
– Mere podrazumevaju kazne za sve one koji ne poštuju svoje sugrađene i širu društvenu zajednicu. Epidemiološka situacija je veoma nepovoljna. Bolnički kapaciteti se pune. Od 103 testirana u okrugu imamo 83 pozitivna. Privatne laboratorije su počele da rade antigena testiranja na kovid 19. U poslednja 24 časa, imali smo osam pozitivnih na brzim antigenskim testovima. Apelujem na sve sugrađane da se odmah jave kada dobiju rezultat iz privatne laboratorije  u kovid – ambulantu. To je svakako i zakonska obaveza – kaže Vujković.