Vesti

U ŠAPCU 40 NOVOZARAŽENIH

6. novembar 2020.

Epidemiološka situacija i dalje je nestabilna na teritoriji grada Šapca, zaključeno je na današnjoj sednici Kriznog štaba kojoj su prisustvovali gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, zamenik gradonačelnika, predstavnici zdravstvenih ustanova, Komunalne policije i Sanitarne inspekcije.
U poslednja dvadeset i četiri sata novozaraženih na teritoriji grada Šapca je četrdeset, tako da je ukupan broj aktivno obolelih trista trideset i devet, a petsto četrdeset i jedan sugrađanin je u samoizolaciji, ali nije kovid pozitivan.
,,U Opštoj bolnici Šabac imamo trideset i osam hospitalizovanih sugrađana, trideset pet je sa srednje teškom kliničkom slikom, a tri se nalaze u respiratornoj jedinici, nisu intubirani, ali su pod nadzorom i imaju tešku kliničku sliku. Nemamo naših sugrađana koji su poslati u neke druge zdravstvene ustanove. Opšta bolnica Šabac, za sada, sa svojim kapacitetima, kakom ljudskim, tako i prostornim, apsolutno ispunjava sve potrebe koje naši hospitalizovani sugrađani zahtevaju”, rekao je gradonačelnik.
U obrazovnim ustanovama poštuju se sve mere predviđene Uredbom Vlade Rebublike Srbije.
,,Što se tiče osnovnih i srednjih škola, imamo četiri učenika koja su pozitivna na koronu u poslednja dvadeset i četiri časa, tako da je to ukupno dvadeset i devet zaraženih đaka. Oni su se zarazili takom socijalnih kontakata ostvarenih u vanškolskim aktivnostima”, dodao je dr Pajić.
Komunalna policija i Sanitarna inspekcija u punom kapacitetu kontrolišu rad kako ugostiteljskih, tako i trgovinskih objekata.
,,Sredstvo za dezinfekciju, natrijum-hipohlorit, nalazi se na dvadeset i tri mesta u gradu. Danas smo kanistere distribuirali u dvadeset i osam sela, i u ponedeljak će biti završeno kompletno seosko područje, tako da će svi stanovnici teritorije grada Šapca moći da ovo sredstvo koriste besplatno”, izjavio je gradonačelnik.
Zaštitna oprema, koju distribuira Republički fond za zdravstveno osiguranje, dostupna je, kao i dovoljan broj testova u svim zdravstvenim institucijama.
Vojska Srbije i grad Šabac tesno sarađuju za dobrobit stanovnika grada Šapca.
,,Postavljeni su šatori ispred kovid ambulante Doma zdravlja u Šapcu, tako da će naši sugrađani koji budu radili testiranja, ili budu dolazili na preglede u kovid ambulantu, moći da se sklone od loših vremenskih uslova, a uz to i da poštuju mere držanja distance”, rekao je dr Pajić.
Naredni sastanak Kriznog štaba zakazan je za sutra.