Vesti

U ŠABAČKOJ MEDICINSKOJ ŠKOLI ODRŽANA RADIONICA ZA PREDSTAVLJANJE NACIONALNOG OKVIRA KVALIFIKACIJE I POSTUPKA PRIZNAVANJA PRETHODNOG UČENJA

8. juna 2021.

Danas je u Medicinskoj školi ,,Dr Andra Jovanović“ organizovan regionalni sastanak na temu razvoja socijalnih partnerstava koji je namenjena predstavnicima srednjih stručnih škola, poslodavaca, lokalnih samouprava i filijala Nacionalne službe za zapošljavanje. Sastanak su organizovali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i projekat ,,Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji“ u saradnji sa Agencijom za kvalifikacije. Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

,,Medicinska škola ,,Dr Andra Jovanović” kao jedna od najreferentnijih ustanova u obrazovnom smislu u Republici Srbiji, danas je domaćin regionalnog sastanka na temu ,,Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji” i priznavanja prethodnog učenja. Ovo je prva radionica i veliko je zadovoljstvo što je u čitavoj Republici krenulo baš iz Šapca. Cilj sastanka je da se na jednom mestu okupe svi partneri čija efikasna saradnja obezbeđuje kvalitetno stručno obrazovanje za mlade i odrasle. Na ovaj radionici bilo je reči i o uvođenje postupka priznavanja prethodnog učenja u sistem obrazovanja koji će omogućiti sticanje kvalifikacija i onima koji su znanja i veštine stekli van obrazovnog sistema”, kazao je Pajić i dodao da će ovaj projekat u narednom periodu doneti mnoge benefite ljudima koji su povezani sa privredom i kojima treba da se prizna određena kvalifikacija kako bi mogli sa znanjem da se ravnopravno uključe u sferu rada.

,,Razvijamo privredu grada, ali isto tako razvijamo i kvalitet obrazovanja ljudi koji će raditi u privredi. Ovo je jedan od obrazovnih doprinosa tom trudu”, istakao je gradonačelnik Pajić.

Miloš Blagojević, pomoćnik ministra prosvete za srednje i obrazovanje odraslih rekao je da se ovde radi o povezivanju nacionalnog okvira kvalifikacija sa evropskim okvirom.

,,Imamo i jednu novinu u našem sistemu, a to je priznavanje prethodnog učenja. Mi smo danas ovde na prvoj konferencija od niza konferencija, gde smo rešili da zajedno sa projektom na neki način razmenimo mišljenje i ideje sa školama koje treba to da sprovode, da se povežemo sa privredom i da sve ovo što smo do sada na zakonskom okviru napravili, sada sprovedemo u delo. Želim da se zahvalim i gradonačelniku i medicinskoj školi koja je danas domaćin”, kazao je Miloš Blagojević.

Projekat ,,Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji” jedan je od tekućih projekata kojim Evropska unija, podržava modernizaciju sistema obrazovanja i usklađivanje sa standardima i praksama zemalja EU.

,,Očekujemo da se napravi postupak akreditacije, da učesnici budu javno priznati. Za to moraju da znaju da pripremaju programe, da koriste alate, da znaju da uvežu standard kvalifikacije, koji je nacionalni standard, sa ovim što radimo. Prve škole su počele da se akredituju. Krenuli smo da razgovaramo sa prvim kandidatima iz sfere građevinstva za priznavanje prethodnog znanja”, rekao je Elindo Bandelj, vođa tima Projekta.