Vesti

U ŠABAČKOJ GIMNAZIJI OTVOREN KABINET ZA RUSKI JEZIK

10. februar 2021.

U Šabačkoj gimnaziji danas je svečano otvoren kabinet za ruski jezik, čije opremanje i adaptaciju je podržala kompanija NIS u okviru programa ,,Energija znanja”.

Svečanom otvaranju prisustvovali su specijalni savetnik za obrazovanje predsednika i premijerke Republike Srbije Mladen Šarčević, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, savetnik zamenika generalnog direktora NIS-a Snežana Lakićević, predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, predstavnici Ruskog doma u Beogradu i Rukovodstvo Šabačke gimnazije.

,,U ime kabineta predsednika Republike, zahvaljujem se kompaniji NIS koja je dugi niz godina visoko odgovorna kompanija i koja doprinosi razvoju obrazovanja u Srbiji. Energija znanja je jedan dugoročan projekat. Mnoge škole osetile su benefite od toga. U svemu tome, popularizacija ruskog jezika zauzima značajno mesto. Ruski jezik, u relaciji sa drugim jezicima mora da pronađe svoje mesto, zbog kulturnih veza, tradicije i same ruske kulture i književnosti. Formiranje kabineta ruskog jezika i većeg broja đaka sigurno će stvoriti novi benefit“, rekao je Šarčević.

Naveo je da mu je veoma drago što Šabačka gimnazija postoji skoro dva veka.

,,Šabac je zbog svoje istorije, tradicije i kulture u pripremi za uvođenja programa nadarenog za umetnost, odnosno audio vizuelnu umetnost, scensku. Mislim da će gimnazija biti i dalje stub mladih ljudi koji će sebe u tome pronalaziti. Još jednom svaka čast na podršci gradonačelnika, upravi škole i kompaniji NIS”, dodao je Šarčević.

Otvaranje kabineta za ruski jezik stvoriće nove mogućnosti za 90 učenika Šabačke gimnazije koji uče ruski jezik. Kabinet je potpuno adaptiran i renoviran. Namenjen je učenicima svih smerova – filološkog, društveno jezičkog i prirodno-matematičkog, koji ruski uče kao prvi ili drugi strani jezik.

,,Veliko mi je zadovoljstvo što smo se svi okupili u Šabačkoj gimnaziji koja sledeće godine slavi 185 godina postojanja. U ovoj eminentnoj obrazovnoj ustanovi svi smo okupljeni u službi znanja i ulaganja u obrazovni sistem Republike Srbije. Posebno mi je zadovoljstvo što Grad Šabac ima ovakve obrazovne ustanove i ovakve učenike u koje zaista vredi ulagati. Svaki novac uložen u znanje višestruko će se vratiti u budućnosti. Grad Šabac će u naredne četiri godine podržati maksimalno, kako obrazovne ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja, tako i Šabačku akademiju, koju gradimo iz početka jer Šabac treba da bude univerzitetski grad u budućnosti”, istakao je gradonačelnik Pajić.

Savetnik zamenika generalnog direktora NIS-a Snežana Lakićević izjavila je da ovakve donacije nikada nisu slučajne jer su apsolutno u uzročno – posledičnoj vezi sa rezultatima koji ostvaruju učenici, kao i njihovi nastavnici.

,,Da nije bilo profesorke Tatjane Marinković, koja je naučila svoje đake da postižu izuzetne rezultate na olimpijadi iz ruskog jezika, koja je pre šest godina zajedno sa Ministarstvom prosvete obnovljena i započeta uz pomoć Naftne industrije Srbije i partnerstva Ruskog doma, ne bi bilo ni ove učionice. Pored toga mnoga deca već sada  studiraju u Ruskoj Federaciji. Ako žele da uče deca imaju mogućnost da biraju hoće li u Englesku, Nemačku ili Rusku Federaciju. Ruski jezik je sa više od 120 stipendija postao ponovo interesantan mladima u Srbiji. Otvaranje ove učionice je početak dugoročne saradnje ne samo sa Šabačkom gimnazijom nego i sa prosvetom jer je NIS najodgovornija društvena kompanija u Srbiji. Više od pet miliona evra je do sada investirala u obrazovanje”, navela je Lakićević.

Ovom prilikom Snežana Lakićević poklonila je gradonačelniku, učenicima, nastavnicima, novi udžbenik za ruski jezik pod nazivom ,,Ni puha ni pera”, koju je izdao Centar Rusko geografskog društva u Srbiji uz podršku kompanije NIS.