Вести

У ШАБАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ ОТВОРЕН КАБИНЕТ ЗА РУСКИ ЈЕЗИК

10. фебруар 2021.

У Шабачкој гимназији данас је свечано отворен кабинет за руски језик, чије опремање и адаптацију је подржала компанија НИС у оквиру програма ,,Енергија знања”.

Свечаном отварању присуствовали су специјални саветник за образовање председника и премијерке Републике Србије Младен Шарчевић, градоначелник Шапца др Александар Пајић, саветник заменика генералног директора НИС-а Снежана Лакићевић, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, представници Руског дома у Београду и Руководство Шабачке гимназије.

,,У име кабинетa председника Републике, захваљујем се компанији НИС која је дуги низ година високо одговорна компанија и која доприноси развоју образовања у Србији. Енергија знања је један дугорочан пројекат. Mноге школе осетиле су бенефите од тога. У свему томе, популаризација руског језика заузима значајно место. Руски језик, у релацији са другим језицима мора да пронађе своје место, због културних веза, традиције и саме руске културе и књижевности. Формирање кабинета руског језика и већег броја ђака сигурно ће створити нови бенефит“, рекао је Шарчевић.

Навео је да му је веома драго што Шабачка гимназија постоји скоро два века.

,,Шабац је због своје историје, традиције и културе у припреми за увођења програма надареног за уметност, односно аудио визуелну уметност, сценску. Мислим да ће гимназија бити и даље стуб младих људи који ће себе у томе проналазити. Још једном свака част на подршци градоначелника, управи школе и компанији НИС”, додао је Шарчевић.

Отварање кабинета за руски језик створиће нове могућности за 90 ученика Шабачке гимназије који уче руски језик. Кабинет је потпуно адаптиран и реновиран. Намењен је ученицима свих смерова – филолошког, друштвено језичког и природно-математичког, који руски уче као први или други страни језик.

,,Велико ми је задовољство што смо се сви окупили у Шабачкој гимназији која следеће године слави 185 година постојања. У овој еминентној образовној установи сви смо окупљени у служби знања и улагања у образовни систем Републике Србије. Посебно ми је задовољство што Град Шабац има овакве образовне установе и овакве ученике у које заиста вреди улагати. Сваки новац уложен у знање вишеструко ће се вратити у будућности. Град Шабац ће у наредне четири године подржати максимално, како образовне установе основног и средњег образовања, тако и Шабачку академију, коју градимо из почетка јер Шабац треба да буде универзитетски град у будућности”, истакао је градоначелник Пајић.

Саветник заменика генералног директора НИС-а Снежана Лакићевић изјавила је да овакве донације никада нису случајне јер су апсолутно у узрочно – последичноj вези са резултатима који остварују ученици, као и њихови наставници.

,,Да није било професорке Татјане Маринковић, која је научила своје ђаке да постижу изузетне резултате на олимпијади из руског језика, која је пре шест година заједно са Министарством просвете обновљена и започета уз помоћ Нафтне индустрије Србије и партнерства Руског дома, не би било ни ове учионице. Поред тога многа деца већ сада  студирају у Руској Федерацији. Ако желе да уче деца имају могућност да бирају хоће ли у Енглеску, Немачку или Руску Федерацију. Руски језик је са више од 120 стипендија постао поново интересантан младима у Србији. Отварање ове учионице је почетак дугорочне сарадње не само са Шабачком гимназијом него и са просветом јер је НИС најодговорнија друштвена компанија у Србији. Више од пет милиона евра је до сада инвестирала у образовање”, навела је Лакићевић.

Овом приликом Снежана Лакићевић поклонила је градоначелнику, ученицима, наставницима, нови уџбеник за руски језик под називом ,,Ни пуха ни пера”, коју је издао Центар Руско географског друштва у Србији уз подршку компаније НИС.