Vesti

U PROTEKLA 24 ČASA U ŠAPCU 44 NOVOZARAŽENIH KORONOM

11. novembar 2020.

Sednica Kriznog štaba, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, predstavnici zdravstenih ustanova i Komunalne policije, održana je danas u Gradskoj kući. Tema sastanka bila je aktuelna epidemiološka situacija.

Od ukupno 98 pozitivnih na korona virus u Mačvanskom okrugu, u protekla 24 sata, 44 su sugrađani Šapca. U Opštoj bolnici ,,Dr Laza K. Lazarević” hospitalizovano je 69 pacijenata, od toga su dva pacijenta iz Loznice. Četiri sugrađanina su u respiratornoj jedinici, u teškom stanju, dok su svi ostali u srednje teškom.

,,Imamo nastavak trenda velikog broja obolelih na teritoriji grada Šapca. Što se tiče zdravstvenog osoblja, imamo ukupno 24 inficirana zdravstvena radnika Opšte bolnice u Šapcu, i 10 zdravstenih radnika iz Doma zdravlja ,,Dr Draga Ljočić”, dok je jedan radnik izašao iz izolacije. U obrazovnim ustanovama nemamo širenje kovida. Imamo 36 inficirani učenika, 11 prosvetnih radnika i tri radnika nenastavnog osoblja koji su zaposleni u obrazovnim ustanovama. Ono što je bitno, preduzimaju se sve mere za maksimalnu kontrolu kovida 19 i komunalno preduzeće je već počelo sa dezinfekcijom šabačkih ulica. To je urađeno jutros, a nova dezinfekcija biće urađena i večeras. Pojačani su svi nadzori Komunalne policije i Sanitarne inspekcije kako bismo Uredbu Vlade Republike Srbije u vanrednom stanju ispoštovali do kraja”, izjavio je gradonačelnik dr Pajić.

U proteklih 24 časa u Šapcu je testirano 110 pacijenata.

,,Vanredna situacija uvedena je prvenstveno zato što se ne poštuje socijalna distanca, i dalje smo nastavili sa prevelikim druženjem. Ne obraćamo pažnju na osnovne stvari za koje se nadamo da će se ovim merama promeniti. Ovim se ne prekidaju sva dešavanja u gradu. Ona se nastavljaju, ali uz obavezno odobrenja Zavoda za javno zdravlje. Zavod će dostaviti mere kojih se moraju pridržavati, a u okviru svega toga, obavezno je prisustvo kovid redara koji će biti zadužen i odgovoran za poštovanje preventivnih mera. Osim njega, kontrolu će obavljati i Komunalna policija”, izjavila je dr Dragana Radojičić, iz Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.

Naredni sastanak Kriznog štaba zakazan je za sutra.