Vesti

U PETKOVICI OČIŠĆENI KANALI KOJI SU IZAZIVALI POPLAVE

7. oktobra 2022.

U selu Petkovica završeno je čišćenje seoskih kanala koji se ulivaju u Cerski obodni kanal, čime je kanalska mreža u dužini od 4 km spremna da primi veće količine padavina koje se mogu očekivati u narednom periodu. Kako ističe gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, prilikom posete Petkovici, cilj je da obradivo zemljište prilikom padavina ne bude poplavljeno i da padavine ne nanose štetu kako usevima, tako i domaćinstvima.

,,Uklanjanjem rastinja i čišćenjem ovih kanala, preventivno delujemo na zaštitu poljoprivrednog zemljišta i domaćinstva od plavljenja. Ovi radovi finansirani su iz budžeta Grada Šapca i njihova ukupna vrednost iznosi 3,8 miliona dinara. Pored čišćenja kanalske mreže, urađeni su i propusti od betonskih cevi preko kanala na ulazima u parcele i asfaltiran je kolovoz preko izgrađenog betonskog propusta. Mislimo o svim našim sugrađanima. Težimo da svi vodotokovi za koje je nadležan Grad Šabac budu prohodni i spremni za povećanu količinu padavina u jesenjim i zimskim danima”, rekao je gradonačelnik Pajić.

Vladan Bajić, predsednik Saveta MZ Petkovica zahvalio se Gradskoj upravi grada Šapca što je rešila ovaj višedecenijski problem meštana Petkovice.

,,Kada je padala obilnija kiša, bilo je poplavljeno oko 20 domaćinstava. Problem je bio višedecenijski. Ludi su se žalili, ali sve do sada niko nije imao sluha za ovaj naš problem. Bili smo strpljivi i konačno smo dočekali da se to reši”, kazao je Bajić.

Kako ističe Duško Vujković iz VD ,,Jugokop-Podrinje” u poslednjih 40 godina u ovom selu ništa nije rađeno povodom kanalske mreže.
,,Sada smo očistili rečno korito u dužini od oko 500 metara i oko 3,7 km kanala. Urađena su tri nova propusta. Sada će se sva voda iz seoskih kanala bez teškoća ulivati u Cerski obodni kanal”, rekao je Vujković.