Вести

У ПЕТКОВИЦИ ОЧИШЋЕНИ КАНАЛИ КОЈИ СУ ИЗАЗИВАЛИ ПОПЛАВЕ

7. октобар 2022.

У селу Петковица завршено је чишћење сеоских канала који се уливају у Церски ободни канал, чиме је каналска мрежа у дужини од 4 km спремна да прими веће количине падавина које се могу очекивати у наредном периоду. Како истиче градоначелник Шапца др Александар Пајић, приликом посете Петковици, циљ је да обрадиво земљиште приликом падавина не буде поплављено и да падавине не наносе штету како усевима, тако и домаћинствима.

,,Уклањањем растиња и чишћењем ових канала, превентивно делујемо на заштиту пољопривредног земљишта и домаћинства од плављења. Ови радови финансирани су из буџета Града Шапца и њихова укупна вредност износи 3,8 милиона динара. Поред чишћења каналске мреже, урађени су и пропусти од бетонских цеви преко канала на улазима у парцеле и асфалтиран је коловоз преко изграђеног бетонског пропуста. Мислимо о свим нашим суграђанима. Тежимо да сви водотокови за које је надлежан Град Шабац буду проходни и спремни за повећану количину падавина у јесењим и зимским данима”, рекао је градоначелник Пајић.

Владан Бајић, председник Савета МЗ Петковица захвалио се Градској управи града Шапца што je решилa овај вишедеценијски проблем мештана Петковице.

,,Када је падала обилнија киша, било је поплављено око 20 домаћинстава. Проблем је био вишедеценијски. Луди су се жалили, али све до сада нико није имао слуха за овај наш проблем. Били смо стрпљиви и коначно смо дочекали да се то реши”, казао је Бајић.

Како истиче Душко Вујковић из ВД ,,Југокоп-Подриње” у последњих 40 година у овом селу ништа није рађено поводом каналске мреже.
,,Сада смо очистили речно корито у дужини од око 500 метара и око 3,7 км канала. Урађена су три нова пропуста. Сада ће се сва вода из сеоских канала без тешкоћа уливати у Церски ободни канал”, рекао је Вујковић.