Вести

САРАДЊА ШАПЦА И ВИСОКОГ У КОРИСТ ГРАЂАНА

29. октобар 2021.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић и председник Скупштине града Немања Пајић угостили су данас у Градској кући делегацију Града Високог на челу са градоначелником Мирзом Ганићем, са којима су разговарали о наставку прекограничне сарадње ова два града на заједничким пројектима. На састанку је посебно било речи о пројекту ,,3Е” (Заједно у образовању за запошљивост и запошљавање) који Град Шабац и Град Високо заједно реализују, а који се спроводи у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србије и Боснe и Херцеговине. 

Основни циљ пројекта је подршка запошљавању и повећању могућности запошљавања на подручју округа којима два града припадају.

,,Част ми је да, по први пут, угостим градоначелника Града Високог Мирзу Ганића, ком је ово прва посета Граду Шапцу откако смо на челу наших градова. Драго ми је да смо наставили сарадњу Града Шапца и Града Високог на обострану корист и за добробит наших грађана. Разменили смо искуства о функционисању наших градова и то не само у области сарадње на европским пројектима већ и на другим пољима. Надам се да ћемо остварити још чвршћу сарадњу и да ће управе града у овом кризном времену учинити све да живот наших грађана буде што квалитетнији”, рекао је градоначелник др Александар Пајић.

Градоначелник Високог Мирза Ганић нагласио је да ,,када је економија добра онда су и грађани задовољни“ те да им је због тога веома важно да развијају своје локалне средине на економској основи.

,,Оно што морам да истакнем ново време, нови људи, нова два градоначелника и нове приче. Овај пројекат сарадње, уз подршку међународних институција, који омогућава реализацију пројекта унапређења запошљавања је једна здрава основа коју треба да развијамо. Последично ћемо унапређивати пријатељске и друге односе“, навео је градоначелник Ганић и додао да ова прича која је раније кренула, сада има неку другу и снажнију подршку на економској основи.

Након пријема у Градској кући, у Центру за стручно усавршавање привредницима града представљен је пројекат ,,3E“ Together in Education for Employability and Employment“ – ,,Заједно у образовању за запошљивост и запошљавање“.

Бољи услови и веће шансе за запошљавање, али и ослушкивање потреба привреде акценат су овог пројекта, нагласио је председник Скупштине града Шапца Немања Пајић и менаџер пројекта ,,3Е“.

,,Ово је други европски пројекат у сарадњи са Градом Високо. У пројекту ,,3Е” акценат је на запошљавању и стручном оспособљавању радне снаге. У Граду Шапцу имамо акредитиване курсеве које треба да представимо нашим партнерима како би их они спроводили у свом граду. Кроз овај пројекат добијамо два нова акредитована курса која су креирана са нашим привредницима као њихове потребе и које смо увидели кроз анализе на Привредном савету Града Шапца. На тај начин је и настао овај пројекат и драго ми је да се наша успешна сарадња наставља“, рекао је менаџер пројекта Пајић.