Vesti

ŠABAČKE ŠKOLE OBELEŽILE SAVINDAN

27. januar 2024.

Škole na teritoriji Šapca obeležile su danas školsku slavu Savindan, u čast Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja, tvorca zakonodavstva, začetnika srpske srednjovekovne književnosti, a pre svega zaštitnika prosvetnih ustanova. Tim povodom, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, prisustvovao je školskoj slavi u Tehničkoj školi i čestitao učenicima i zaposlenima školsku slavu – Svetog Savu.

,,Od vremena Svetog Save do danas, borba za obrazovanje i prosvećenje naroda, bila je isto tako teška i duga, kao i borba za slobodu i stvaranje države. Danas je obrazovanje najbitniji segment razvijenosti jednog društva i njegova najsigurnija karika za budućnost. Republika Srbija i nadležno Ministarstvo prosvete pomno prate promene u obrazovanju, u svetu i kod nas, ulažući značajne napore i sredstva da se obrazovanje kao najbitniji segment jednog društva, još više i značajnije unapredi. U tom cilju deluje i Grad Šabac, koji u okviru svojih nadležnosti, preko 20% budžeta izdvaja za predškolsko, osnovnoškolsko i srednješkolsko obrazovanje. Značajne projekte i ulaganja nameravamo da realizujemo i u narednom periodu.
Sva zanimanja su važna, svi poslovi su dragoceni, ali moramo imati na umu da bez obrazovane i zdrave nacije nema bolje budućnosti. Zajednička je uloga svih nas da obezbedimo najbolje uslove za obrazovanje naše dece, i da im uzore kao što je Sveti Sava približimo na najlepši mogući način, čemu i ovaj praznik danas služi“, rekao je gradonačelnik Aleksandar Pajić.

I Osnovna škola „Majur“ u Majuru, obeležila je Savindan. Svečanost je otvorena priredbom ,,U koloni Svetog Save“ u izvođenju učenika mlađih razreda, a slavi je u ime Grada Šapca prisustvovao zamenik gradonačelnika Milan Mačvan, koji je zajedno sa
sveštenstvom, učenicima i rukovodstvom škole učestvovao u lomljenju slavskog kolača. Ove godine škola je tradicionalo organizovala likovno-literarni konkurs, te su na svečanosti dodeljenje nagrade najuspešnijim učenicima.

,,Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas u OŠ ‘Majur’. Ovo je jedna od najlepših škola koju smo uradili, sa najlepšom fiskulturnom salom, a pohađa je 600 učenika. Zaista mogu da kažem da mi je puno srce što sam u Majuru i što ću zajedno sa učenicima proslaviti školsku slava. Deca su naša budućnost, treba da se posvetimo njima, da ulažemo u njihovo obrazovanje, sport, kulturu, da izrastu u prave ljude i na najbolji mogući način reprezentuju kako Majur, tako i grad Šabac“, poručio je zamenik gradonačelnika Mačvan na svečanosti.