Вести

ШАБАЧКЕ ШКОЛЕ ОБЕЛЕЖИЛЕ САВИНДАН

27. јануар 2024.

Школе на територији Шапца обележиле су данас школску славу Савиндан, у част Светог Саве, првог српског архиепископа, просветитеља, творца законодавства, зачетника српске средњовековне књижевности, а пре свега заштитника просветних установа. Тим поводом, градоначелник Шапца др Александар Пајић, присуствовао је школској слави у Техничкој школи и честитао ученицима и запосленима школску славу – Светог Саву.

,,Од времена Светог Саве до данас, борба за образовање и просвећење народа, била је исто тако тешка и дуга, као и борба за слободу и стварање државе. Данас је образовање најбитнији сегмент развијености једног друштва и његова најсигурнија карика за будућност. Република Србија и надлежно Министарство просвете помно прате промене у образовању, у свету и код нас, улажући значајне напоре и средства да се образовање као најбитнији сегмент једног друштва, још више и значајније унапреди. У том циљу делује и Град Шабац, који у оквиру својих надлежности, преко 20% буџета издваја за предшколско, основношколско и средњешколско образовање. Значајне пројекте и улагања намеравамо да реализујемо и у наредном периоду.
Сва занимања су важна, сви послови су драгоцени, али морамо имати на уму да без образоване и здраве нације нема боље будућности. Заједничка је улога свих нас да обезбедимо најбоље услове за образовање наше деце, и да им узоре као што је Свети Сава приближимо на најлепши могући начин, чему и овај празник данас служи“, рекао је градоначелник Александар Пајић.

И Основна школа „Мајур“ у Мајуру, обележила је Савиндан. Свечаност је отворена приредбом ,,У колони Светог Саве“ у извођењу ученика млађих разреда, а слави је у име Града Шапца присуствовао заменик градоначелника Милан Мачван, који је заједно са
свештенством, ученицима и руководством школе учествовао у ломљењу славског колача. Ове године школа је традиционало организовала ликовно-литерарни конкурс, те су на свечаности додељење награде најуспешнијим ученицима.

,,Част ми је и задовољство што сам данас у ОШ ‘Мајур’. Ово је једна од најлепших школа коју смо урадили, са најлепшом фискултурном салом, а похађа је 600 ученика. Заиста могу да кажем да ми је пуно срце што сам у Мајуру и што ћу заједно са ученицима прославити школску слава. Деца су наша будућност, треба да се посветимо њима, да улажемо у њихово образовање, спорт, културу, да израсту у праве људе и на најбољи могући начин репрезентују како Мајур, тако и град Шабац“, поручио је заменик градоначелника Мачван на свечаности.