Vesti

ŠABAČKE OSNOVNE ŠKOLE DOBILE DRONOVE

24. septembar 2021.

Predstavnici Rotari distrikta u okviru projekta ,,Za lepšu školu” i saradnje sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, uručili su danas osam bespilotnih letelica (dronova) šabačkim osnovnim školama: OŠ ,,Nikolaj Velimirović”, OŠ ,,Jevrem Obrenović”, OŠ ,,Laza K. Lazarević”, OŠ ,,Stojan Novaković”, OŠ ,,Nata Jeličić”, OŠ ,,Janko Veselinović”, OŠ ,,Vuk Karadžić” i OŠ ,,Majur”. Dronovi su namenjeni za praktičnu nastavu učenicima petog i šestog razreda kako bi se učeći programske jezike Pajton i Skreč i njihovim primenjivanjem u praksi polako spremili za rad sa ozbiljnim programskim jezicima.

,,Ovo je veoma značajna donacija za naše obrazovne ustanove, prvenstveno jer će učenici imati priliku da nauče kako se upravlja letelicama i da se bolje upoznaju sa njihovom namenom u svakodnevnom životu, kao i digitalnom dobu. U cilju povećanja digitalne pismenosti, u narednom periodu sprovodiće se njihove obuke za korišćenje i rad sa dronovima. Kroz realizaciju programa Global grant ,,Godine uzleta” rotarijanci Srbije su uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije opremili 26 vrtića mobilnim nameštajem i tehničkom opremom, a jedan od njih je šabački vrtić ,,Bambi”. Ja sam ubeđen da ćemo nastaviti saradnju sa Rotari klubom Šabac i u narednom periodu. Pokazali su društvenu odgovornost, humanost i solidarnost. Želim im još puno ovakvih akcija!“, rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić prilikom primopredaje dronova u OŠ ,,Nata Jeličić“.

Osvrćući se na akcije koje su do sada realizovali predsednik Rotari kluba Šabac Vladimir Marković istakao je da su najviše ponosni na Božićne akcije, kada daruju prvorođeno dete odnosno dečaka i devojčicu.

,,Rotari klub Šabac planira da buduće akcije usmeri ka ovom pravcu, odnosno ka deci“, kaže Marković. 

Član Rotari kluba Sremska Mitrovica koji je nosilac Global granta Danilo Ljevnaić ističe da je ponosan što će deca u Šapcu imati jednake uslove za rad kao i ostatak Srbije.

,,Zadovoljstvo je što smo u saradnji sa Ministarstvom prosvete doneli odluku da opremimo sve škole u Srbiji sa dronovima – spravom koja omogućava deci da kroz igru uđu u sferu programiranja. Na ovaj način omogućili smo im da imaju jednake uslove za rad“, rekao je Ljevnaić.

Projekat su finansijski pomogli Rotari fondacija i rotarijanci iz SAD, Nemačke, Austrije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Akcijom je sakupljeno oko 117 hiljada dolara i nabavljeno 670 dronova za osnovne škole u Srbiji.