Вести

ШАБАЧКЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ДОБИЛЕ ДРОНОВЕ

24. септембар 2021.

Представници Ротари дистрикта у оквиру пројекта ,,За лепшу школу” и сарадње са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, уручили су данас осам беспилотних летелица (дронова) шабачким основним школама: ОШ ,,Николај Велимировић”, ОШ ,,Јеврем Обреновић”, ОШ ,,Лаза К. Лазаревић”, ОШ ,,Стојан Новаковић”, ОШ ,,Ната Јеличић”, ОШ ,,Јанко Веселиновић”, ОШ ,,Вук Караџић” и ОШ ,,Мајур”. Дронови су намењени за практичну наставу ученицима петог и шестог разреда како би се учећи програмске језике Пајтон и Скреч и њиховим примењивањем у пракси полако спремили за рад са озбиљним програмским језицима.

,,Ово је веома значајна донација за наше образовне установе, првенствено јер ће ученици имати прилику да науче како се управља летелицама и да се боље упознају са њиховом наменом у свакодневном животу, као и дигиталном добу. У циљу повећања дигиталне писмености, у наредном периоду спроводиће се њихове обуке за коришћење и рад са дроновима. Кроз реализацију програма Глобал грант ,,Године узлета” ротаријанци Србије су уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије опремили 26 вртића мобилним намештајем и техничком опремом, а један од њих је шабачки вртић ,,Бамби”. Ја сам убеђен да ћемо наставити сарадњу са Ротари клубом Шабац и у наредном периоду. Показали су друштвену одговорност, хуманост и солидарност. Желим им још пуно оваквих акција!“, рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић приликом примопредаје дронова у ОШ ,,Ната Јеличић“.

Осврћући се на акције које су до сада реализовали председник Ротари клуба Шабац Владимир Марковић истакао је да су највише поносни на Божићне акције, када дарују прворођено дете односно дечака и девојчицу.

,,Ротари клуб Шабац планира да будуће акције усмери ка овом правцу, односно ка деци“, каже Марковић. 

Члан Ротари клуба Сремска Митровица који је носилац Глобал гранта Данило Љевнаић истиче да је поносан што ће деца у Шапцу имати једнаке услове за рад као и остатак Србије.

,,Задовољство је што смо у сарадњи са Министарством просвете донели одлуку да опремимо све школе у Србији са дроновима – справом која омогућава деци да кроз игру уђу у сферу програмирања. На овај начин омогућили смо им да имају једнаке услове за рад“, рекао је Љевнаић.

Пројекат су финансијски помогли Ротари фондација и ротаријанци из САД, Немачке, Аустрије, Словеније, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије.

Акцијом је сакупљено око 117 хиљада долара и набављено 670 дронова за основне школе у Србији.