Vesti

SUTRA RAZMATRANJE O VANREDNOJ SITUACIJI U ŠAPCU

9. novembar 2020.

Epidemiološka situacija na teritoriji grada Šapca vrlo je nestabilna, zaključeno je na današnjoj sednici Kriznog štaba kojoj su prisustvovali gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, zamenik gradonačelnika, predstavnici zdravstvenih ustanova, Komunalne policije i Sanitarne inspekcije.

U protekoj nedelju na području Mačvanskog okruga na koronu je bilo pozitivnih 505, dok je u gradu Šapcu pozitivnih 230 sugrađana.

,,U šabačkoj bolnici trenutno je hospitalizovano 53 pacijenta, od tog broja, nažalost, u prethodna 24 časa, imali smo i prvi smrtni ishod u ovom talasu korone. Reč je o starijem sugrađaninu koji je bio u respiratornoj jedinici, i nažalost, završilo se smrtnim ishodom. U školama imamo trenutno 36 aktivno obolelih učenika, i 9 prosvetnih radnka. Sve mere koje se sprovode u školama su dale rezultat tako da se korona ne širi. Što se tiče zdravstvenih radnika, imamo ukupno 32 obolela zdravstvena radnika, od toga u Opštoj bolnici 24, i 8 u Domu zdravlja”, izjavio je gradonačelnik dr Pajić.

U protekloj nedelji uzeto je preko 1400 uzoraka, i veliki procenat je pozitivnih.

,,Zajedno ću sa epidemiolozima Centra za prevenciju i kontrolu bolesti analizirati današnje rezultate i na osnovu toga ćemo dati predlog mera svim lokalnim štabovima i predloge za uvođenje vanredne situacije tamo gde je neophodno. Dosta je ugostiteljskih objekata koji ne poštuju mere Kriznog štaba, oni će biti sankcionisani u skladu sa zakonom, ali trend porasta novoobolelih diktira verovatno uvođenje vanredne situacije. Na sutrašnjem Kriznom štabu biće analizirani današnji rezultati, ukoliko oni budu sa jasnim trendom porasta, uz izveštaj nadležnih organa da građani ne poštuju mere, onda ćemo dati predlog da se uvede vanredna situacija”, rekao je dr Branko Vujković, v.d. direkora Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.

Naredna sednica Kriznog štaba zakazana je za sutra.