Вести

СУТРА РАЗМАТРАЊЕ О ВАНРЕДНОЈ СИТУАЦИЈИ У ШАПЦУ

9. новембар 2020.

Епидемиолошка ситуација на територији града Шапца врло је нестабилна, закључено је на данашњој седници Кризног штаба којој су присуствовали градоначелник Шапца др Александар Пајић, заменик градоначелника, представници здравствених установа, Комуналне полиције и Санитарне инспекције.

У протекој недељу на подручју Мачванског округа на корону је било позитивних 505, док је у граду Шапцу позитивних 230 суграђана.

,,У шабачкој болници тренутно је хоспитализовано 53 пацијента, од тог броја, нажалост, у претходна 24 часа, имали смо и први смртни исход у овом таласу короне. Реч је о старијем суграђанину који је био у респираторној јединици, и нажалост, завршило се смртним исходом. У школама имамо тренутно 36 активно оболелих ученика, и 9 просветних раднка. Све мере које се спроводе у школама су дале резултат тако да се корона не шири. Што се тиче здравствених радника, имамо укупно 32 оболела здравствена радника, од тога у Општој болници 24, и 8 у Дому здравља”, изјавио је градоначелник др Пајић.

У протеклој недељи узето је преко 1400 узорака, и велики проценат је позитивних.

,,Заједно ћу са епидемиолозима Центра за превенцију и контролу болести анализирати данашње резултате и на основу тога ћемо дати предлог мера свим локалним штабовима и предлоге за увођење ванредне ситуације тамо где је неопходно. Доста је угоститељских објеката који не поштују мере Кризног штаба, они ће бити санкционисани у складу са законом, али тренд пораста новооболелих диктира вероватно увођење ванредне ситуације. На сутрашњем Кризном штабу биће анализирани данашњи резултати, уколико они буду са јасним трендом пораста, уз извештај надлежних органа да грађани не поштују мере, онда ћемо дати предлог да се уведе ванредна ситуација”, рекао је др Бранко Вујковић, в.д. дирекора Завода за јавно здравље у Шапцу.

Наредна седница Кризног штаба заказана је за сутра.