Vesti

ŠABAC SE OPROSTIO OD EPISKOPA LAVRENTIJA

26. januar 2022.

Njegova svetost Patrijarh srpski g. Porfirije služio je danas zaupokojenu liturgiju i opelo preminulom Njegovom Preosveštenstvu Episkopu šabačkom g. Lavrentiju u Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu.

Pored arhijereja Srpske pravoslavne crkve, velikog broja episkopa, sveštenika i monaha, zaupokojenoj liturgiji i opelu prisustvovali su gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, predstavnici kraljevske porodice, drugih verskih zajednica, grada, susednih gradova i opština i mnogobrojni vernici.

,,Počivši Vladika bio je Episkop šabački duže od tri decenije, a ujedno i najstariji arhijerej Srpske pravoslavne crkve, po godinama vladičanske službe i godinama života. Ovo što je vladika Lavrentije učinio za veru i svoj narod tokom tri decenije njegovog službovanja u administrativnim okvirima Šabačke eparhije ne može se opisati u nekoliko rečenica, ali sam izdvojio bar neke koje zavređuju svako poštovanje.Vladika Lavrentije ostavio nam je tri zadužbine – Soko Grad, manastir Presvete Bogorodice Trojeručice u Bogoštici i zadužbinu u Bogosavcu. Istakao bih i njegovu ličnu angažovanost u otvaranju ,,Predah” smeštaja za decu sa autizmom, nazvan „Bogdaj“, podignutom na crkvenom zemljištu, koji je nedavno otvoren u Kasarskim livadama uz podršku Crkve, Grada i brojnih donatora“, rekao je gradonačelnik Aleksandar Pajić.

Gradonačelnik je posebno naglasio da je Grad sa počivšim Vladikom imao odličnu saradnju.

,,Bio je domaćin i organizator tradicionalnih susreta direktora osnovnih i srednji škola iz Mačvanskog okruga. Ulagao je najveće moguće napore kako bi se unapredila verska nastava u školama i uvek isticao da je u misiji crkve, veronauka, bez poređenja na prvom mestu. Po mnogo čemu ostaće upamćen, i to ne samo kao narodni već i svetski vladika, koji je osnivač Eparhija SPC u zapadnoj Evropi i Australiji. Njegova bogosluženja, besede, filmske projekcije i skupovi oko crkava i nacionalnih organizacija, posete i razgovori koje je vodio sa sveštenstvom i vernicima, ostaviće zasigurno dubok trag kod svih Srba koji su ga poznavali. Danas smo se oprostili od njega fizički, ali duhovno, naš vladika će uvek biti tu sa nama. Mi ćemo čuvati sećanje na ovog divnog arhijereja i moliti se Bogu za pokoj njegove duše. Vječnaja pamjat Naš vladiko!“, poručio je gradonačelnik Šapca.

U ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji iz opravdanih razloga nije mogao da prisustvuje zaupokojenoj liturgiji i opelu, od Episkopa šabačkog oprostio se ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekavši da je vladika Lavrentije bio veliki neimar koji nas je učio bogoljubu i rodoljubu.

,,Bio je Episkop kakvih više nema, kakvih više neće ni biti u SPC, jer se vremena menjaju i ljudi menjaju. Prilike kuju ljudske karaktere i ljudske ličnosti, a prilike koje su nastupile u vremenima nakon Drugog svetskog rata, pa sve do danas, iskovale su našeg dragog vladiku Lavrentija – čoveka koji je bio simbol jednog vremena“, izjavio je Selaković.

On je rekao da kao što se ne možete dva puta u istoj vodi okupati, tako ne možete ni dva puta istog čoveka sresti.

,,Ovaj dan je ispunjen tugom i ispunjen ponosom. Tuga je privremena zato što se samo na čas rastajemo od našeg voljenog Episkopa šabačkog, ali trajnim ponosom zato što smo bili njegovi savremenici, svedoci njegovih velikih dela i njegove velike vere. Neka mu Gospod Bog podari rajsko naselje, a nama koji ostajemo za njim da da one mudrosti, onog strpljenja, one trpeljivosti koju je upravo on imao, da iz njegovog primera učimo kako se bori za veru Hristovu, veru svetosavsku, kako se bori za rod Srpski – krstom, verom i mudrošću vladike Lavrentija. Neka mu Gospod Bog dušu prosti!“, rekao je ministar.

Episkop šabački Lavrentije upokojio se u 87. godini života, sahranjen je u njegovoj najvećoj zadužbini, manastiru Svetog Nikolaja Srpskog u Soko Gradu kod Ljubovije.