Вести

ШАБАЦ СЕ ОПРОСТИО ОД ЕПИСКОПА ЛАВРЕНТИЈА

26. јануар 2022.

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије служио је данас заупокојену литургију и опело преминулом Његовом Преосвештенству Епископу шабачком г. Лаврентију у Саборној цркви Светих апостола Петра и Павла у Шапцу.

Поред архијереја Српске православне цркве, великог броја епископа, свештеника и монаха, заупокојеној литургији и опелу присуствовали су градоначелник Шапца др Александар Пајић, министар спољних послова Никола Селаковић, потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, представници краљевске породице, других верских заједница, града, суседних градова и општина и многобројни верници.

,,Почивши Владика био је Епископ шабачки дуже од три деценије, а уједно и најстарији архијереј Српске православне цркве, по годинама владичанске службе и годинама живота. Ово што је владика Лаврентије учинио за веру и свој народ током три деценије његовог службовања у административним оквирима Шабачке епархије не може се описати у неколико реченица, али сам издвојио бар неке које завређују свако поштовање.Владика Лаврентије оставио нам је три задужбине – Соко Град, манастир Пресвете Богородице Тројеручице у Богоштици и задужбину у Богосавцу. Истакао бих и његову личну ангажованост у отварању ,,Предах” смештаја за децу са аутизмом, назван „Богдај“, подигнутом на црквеном земљишту, који је недавно отворен у Касарским ливадама уз подршку Цркве, Града и бројних донатора“, рекао је градоначелник Александар Пајић.

Градоначелник је посебно нагласио да је Град са почившим Владиком имао одличну сарадњу.

,,Био је домаћин и организатор традиционалних сусрета директора основних и средњи школа из Мачванског округа. Улагао је највеће могуће напоре како би се унапредила верска настава у школама и увек истицао да је у мисији цркве, веронаука, без поређења на првом месту. По много чему остаће упамћен, и то не само као народни већ и светски владика, који је оснивач Епархија СПЦ у западној Европи и Аустралији. Његова богослужења, беседе, филмске пројекције и скупови око цркава и националних организација, посете и разговори које је водио са свештенством и верницима, оставиће засигурно дубок траг код свих Срба који су га познавали. Данас смо се опростили од њега физички, али духовно, наш владика ће увек бити ту са нама. Ми ћемо чувати сећање на овог дивног архијереја и молити се Богу за покој његове душе. Вјечнаја памјат Наш владико!“, поручио је градоначелник Шапца.

У име председника Србије Александра Вучића који из оправданих разлога није могао да присуствује заупокојеној литургији и опелу, од Епископа шабачког опростио се министар спољних послова Никола Селаковић рекавши да је владика Лаврентије био велики неимар који нас је учио богољубу и родољубу.

,,Био је Епископ каквих више нема, каквих више неће ни бити у СПЦ, јер се времена мењају и људи мењају. Прилике кују људске карактере и људске личности, а прилике које су наступиле у временима након Другог светског рата, па све до данас, исковале су нашег драгог владику Лаврентија – човека који је био симбол једног времена“, изјавио је Селаковић.

Он је рекао да као што се не можете два пута у истој води окупати, тако не можете ни два пута истог човека срести.

,,Овај дан је испуњен тугом и испуњен поносом. Туга је привремена зато што се само на час растајемо од нашег вољеног Епископа шабачког, али трајним поносом зато што смо били његови савременици, сведоци његових великих дела и његове велике вере. Нека му Господ Бог подари рајско насеље, а нама који остајемо за њим да да оне мудрости, оног стрпљења, оне трпељивости коју је управо он имао, да из његовог примера учимо како се бори за веру Христову, веру светосавску, како се бори за род Српски – крстом, вером и мудрошћу владике Лаврентија. Нека му Господ Бог душу прости!“, рекао је министар.

Епископ шабачки Лаврентије упокојио се у 87. години живота, сахрањен је у његовој највећој задужбини, манастиру Светог Николаја Српског у Соко Граду код Љубовије.