Vesti

ŠABAC DOBIO MERNU STANICU ZA KONTROLU KVALITETA VAZDUHA

28. oktobar 2020.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović i predsednik Evropske zelene partije Dejan Pavlović, danas su zvanično pustili u rad mobilnu mernu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha na Trgu šabačkih žrtava u Šapcu. Reč je o automatskoj stanici, koja će omogućiti građanima da putem aplikacije SEPA na Gugl Plej prodavnici saznaju koje se zagađujuće supstance nalaze u vazduhu.

-Želeli smo da ovom sofisticiranom opremom, koja se nalazi u svim velikim Evropskim gradovima, omogućimo našim sugrađanima da dođu do relevantnih podataka o kvalitetu vazduha u gradu. Cilj nam je da Šapčani imaju kvalitetan život, kao i čistiji grad. Siguran sam da ćemo zajedničkom borbom, kroz saradnju sa Vladom Republike Srbije i građanim uspeti da Šabac bude dobro mesto za život – istakao je

gradonačelnik Pajić.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović naglasio je da nam je čist vazduh danas potrebniji nego ikada, s obzirom da smo suočeni sa pandemijom korona virusa.

– Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije kvalitet vazduha je jedan od najvećih izazova za savremenu civilizaciju. U susret ovom problemu, u Srbiji je formirana Radna grupa za smanjenje zagađenja kojom rukovodi predsednica Vlade Ana Brnabić. Plan nam je da u budućnosti svako mesto bude pokriveno monitoringom vazduha. U Šapcu smo naišli na dobre reakcije, kao i veliku zainteresovanost od strane nove Gradske uprave – rekao je Radović.

Predsednik Evropske zelene partije dr Dejan Pavlović, zahvalio se Gradu Šapcu i političkim institucijama koje su prepoznale značaj kvaliteta vazduha za životnu sredinu i zdravlje građana.

-Očekujem da će se u narednom periodu automatska merna stanica pretvoriti u stanicu koja će meriti PM2.5 čestice jer su one oglašene kao tihe ubice. Grejna sezona je veliki generator pomenutih čestica, zbog toga je jako bitno da se ona i postavi– navodi dr Pavlović.

Projekat je rezultat saradnje grada Šapca i Agencije za zaštitu životne sredine Vlade Republike Srbije.