Вести

ШАБАЦ ДОБИО МЕРНУ СТАНИЦУ ЗА КОНТРОЛУ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА

28. октобар 2020.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић, директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић и председник Европске зелене партије Дејан Павловић, данас су званично пустили у рад мобилну мерну станицу за контролу квалитета ваздуха на Тргу шабачких жртава у Шапцу. Реч је о аутоматској станици, која ће омогућити грађанима да путем апликације СЕПА на Гугл Плеј продавници сазнају које се загађујуће супстанце налазе у ваздуху.

-Желели смо да овом софистицираном опремом, која се налази у свим великим Европским градовима, омогућимо нашим суграђанима да дођу до релевантних података о квалитету ваздуха у граду. Циљ нам је да Шапчани имају квалитетан живот, као и чистији град. Сигуран сам да ћемо заједничком борбом, кроз сарадњу са Владом Републике Србије и грађаним успети да Шабац буде добро место за живот – истакао је

градоначелник Пајић.

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић нагласио је да нам је чист ваздух данас потребнији него икада, с обзиром да смо суочени са пандемијом корона вируса.

– Према препорукама Светске здравствене организације квалитет ваздуха је један од највећих изазова за савремену цивилизацију. У сусрет овом проблему, у Србији је формирана Радна група за смањење загађења којом руководи председница Владе Ана Брнабић. План нам је да у будућности свако место буде покривено мониторингом ваздуха. У Шапцу смо наишли на добре реакције, као и велику заинтересованост од стране нове Градске управе – рекао је Радовић.

Председник Европске зелене партије др Дејан Павловић, захвалио се Граду Шапцу и политичким институцијама које су препознале значај квалитета ваздуха за животну средину и здравље грађана.

-Очекујем да ће се у наредном периоду аутоматска мерна станица претворити у станицу која ће мерити ПМ2.5 честице јер су оне оглашене као тихе убице. Грејна сезона је велики генератор поменутих честица, због тога је јако битно да се она и постави– наводи др Павловић.

Пројекат је резултат сарадње града Шапца и Агенције за заштиту животне средине Владе Републике Србије.