Vesti

RADOVI NA SANACIJI DEPONIJE ,,DUDARA“ BIĆE ZAVRŠENI PRE ROKA

12. mart 2024.

Tokom posete Šapcu ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović zajedno sa gradonačelnikom dr Aleksandrom Pajićem obišla je završne radove na sanaciji i rekultivaciji deponije ,,Dudara“.

,,Radovi na sanaciji i rekultivaciji nesanirane deponije ,,Dudara“, koja se nalazi uz obalu reke Save, na 500 metara od centra grada i na samo 100 metara od prvih stambenih zgrada, biće završeni pre roka, već krajem marta ili početkom aprila“, izjavila je ministarka Irena Vujović.

Vujović je istakla da će na tom mestu biti zelena oaza i prostor za rekreaciju građana.

,,Prijatno sam iznenađena kako danas izgleda deponija ‘Dudara’ u odnosu na pre nekoliko meseci kada sam takođe obilazila radove. Tada mi je izvođač obećao da će sve biti završeno pre roka, a sada sam se uverila da je to moguće već krajem marta ili početkom aprila. Ova deponija duže od 20 godina narušava kvalitet života građana. Iako je zatvorena 2014. Godine i od tada se otpad odvozi u regionalni centar ‘Srem-Mačva’, nije urađena sanacija i to mi sada rešavamo. Nakon sanacije deponija u Bogatiću i Zajači, ovo je treća nesanitarna deponija u Mačvanskom okrugu koju smo sanirali kroz projekte Ministarstva koje vodim. Nećemo se tu zaustaviti, zatvorićemo i ostale nesanitarne deponije, koje čak 30-50 godina smetaju građanima u ovom okrugu. Glavni preduslov za to je proširenje regionalnog centra ‘Srem-Mačva’, jer je neophodna alternativna lokacija za odvoženje otpada. Očekujem da ćemo ugovor sa izvođačem potpisati u junu i onda krećemo u modernizaciju i proširenje kapaciteta ovog centra. To je jedan od šest centara koji ćemo graditi u sklopu vizije Srbija 2027 i čijom izgradnjom ćemo imati uslove za upravljanje otpadom po najvišim standardima“, rekla je ministarka.

Najveći projekat koji Grad Šabac realizuje uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine je sanacija deponije ,,Dudara”. Gradonačelnik Aleksandar Pajić rekao je da je upoznao ministarku Vujović sa dinamikom izvođenja radova na samoj lokaciji, gde je kako je istakao mogla i lično da se uveri da sredstva Vlade Republike Srbije koriste na pravi način.

Izuzetno sam zadovoljan kako se radovi odvijaju, a sam projekat ćemo završiti tri meseca ranije od predviđenog roka.

,,Ovde je bila velika nesanirana deponija koja je bila prekrivena sa desetak centimetara zemlje. Uložili smo značajna sredstva u njenu sanaciju, više od 200 miliona dinara. Veliku zahvalnost dugujemo ministarstvu i ministarki Vujović, što su prepoznali šta su prioriteti građana Šapca i podržali nas u realizaciji ovog važnog projekta.Izvođač radova ,,Jugokop – Podrinje” uradio je potpunu sanaciju deponije po svim evropskim standardima.
Sa ministarkom sam razgovarao o podršci Ministarstva zaštite životne sredine i u narednom periodu. Ideja je da ozelenimo ,,Dudaru”, da ovde uradimo atletsku, pešačku i biciklističku stazu, igrališta za decu različitih uzrasta, teretane na otvorenom…Ovo će biti prelepa zelena oaza grada, gde će sve generacije Šapčana sa oduševljenjem dolaziti i uživati“, naglasio je Pajić.