Вести

РАДОВИ НА САНАЦИЈИ ДЕПОНИЈЕ ,,ДУДАРА“ БИЋЕ ЗАВРШЕНИ ПРЕ РОКА

12. март 2024.

Током посете Шапцу министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић заједно са градоначелником др Александром Пајићем обишла је завршне радове на санацији и рекултивацији депоније ,,Дудара“.

,,Радови на санацији и рекултивацији несаниране депоније ,,Дудара“, која се налази уз обалу реке Саве, на 500 метара од центра града и на само 100 метара од првих стамбених зграда, биће завршени пре рока, већ крајем марта или почетком априла“, изјавила је министарка Ирена Вујовић.

Вујовић је истакла да ће на том месту бити зелена оаза и простор за рекреацију грађана.

,,Пријатно сам изненађена како данас изгледа депонија ‘Дудара’ у односу на пре неколико месеци када сам такође обилазила радове. Тада ми је извођач обећао да ће све бити завршено пре рока, а сада сам се уверила да је то могуће већ крајем марта или почетком априла. Ова депонија дуже од 20 година нарушава квалитет живота грађана. Иако је затворена 2014. Године и од тада се отпад одвози у регионални центар ‘Срем-Мачва’, није урађена санација и то ми сада решавамо. Након санације депонија у Богатићу и Зајачи, ово је трећа несанитарна депонија у Мачванском округу коју смо санирали кроз пројекте Министарства које водим. Нећемо се ту зауставити, затворићемо и остале несанитарне депоније, које чак 30-50 година сметају грађанима у овом округу. Главни предуслов за то је проширење регионалног центра ‘Срем-Мачва’, јер је неопходна алтернативна локација за одвожење отпада. Очекујем да ћемо уговор са извођачем потписати у јуну и онда крећемо у модернизацију и проширење капацитета овог центра. То је један од шест центара који ћемо градити у склопу визије Србија 2027 и чијом изградњом ћемо имати услове за управљање отпадом по највишим стандардима“, рекла је министарка.

Највећи пројекат који Град Шабац реализује уз подршку Министарства заштите животне средине је санација депоније ,,Дудара”. Градоначелник Александар Пајић рекао је да је упознао министарку Вујовић са динамиком извођења радова на самој локацији, где је како је истакао могла и лично да се увери да средства Владе Републике Србије користе на прави начин.

Изузетно сам задовољан како се радови одвијају, а сам пројекат ћемо завршити три месеца раније од предвиђеног рока.

,,Овде је била велика несанирана депонија која је била прекривена са десетак центиметара земље. Уложили смо значајна средства у њену санацију, више од 200 милиона динара. Велику захвалност дугујемо министарству и министарки Вујовић, што су препознали шта су приоритети грађана Шапца и подржали нас у реализацији овог важног пројекта.Извођач радова ,,Југокоп – Подриње” урадио је потпуну санацију депоније по свим европским стандардима.
Са министарком сам разговарао о подршци Министарства заштите животне средине и у наредном периоду. Идеја је да озеленимо ,,Дудару”, да овде урадимо атлетску, пешачку и бициклистичку стазу, игралишта за децу различитих узраста, теретане на отвореном…Ово ће бити прелепа зелена оаза града, где ће све генерације Шапчана са одушевљењем долазити и уживати“, нагласио је Пајић.