Vesti

PRIJEM POVODOM POČETKA MEĐUNARODNOG SEMINARA O HOLOKAUSTU I LJUDSKIM PRAVIMA

21. avgust 2023.

Povodom početka četvorodnevnog seminara o Holokaustu i ljudskim pravima ,,Učimo od prošlosti – delujemo za budućnost“, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić zajedno sa organizatorima seminara Teraformingom iz Novog Sada i TOLI institutom iz Njujorka, priredio je prijem u Gradskoj kući za domaće i međunarodne predavače i polaznike seminara.

Ovaj seminar namenjen je nastavnicima, arhivistima, bibliotekarima i muzejskim radnicima i po prvi put se održava u Šapcu. Stručna predavanja održavaju se u hotelu ,,Sloboda“ i trajaće od 20. do 24. avgusta.

,,Drago mi je što sam imao priliku da se upoznam sa organizatorima, članom delegacije Republike Srbije za sećanje na Holokaust i direktorom Teraforminga Miškom Stanišićem, kao i zamenicom direktora Evropskog programa TOLI instituta Oanom Bajka. Posebno mi je zadovoljstvo što su svojim prisustvom prijem uveličali zamenica ambasadorke Švedske u Republici Srbiji Ana Sofia Erasmie, politička savetnica u Ambasadi SR Nemačke u Republici Srbiji Hana Elten, direktor muzeja ,,Topografija terora” iz Berlina dr Tomas Luc i pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivana Joksimović”, istakao je gradonačelnik Pajić i naveo da su šabački Jevreji ostavili znatan trag u mnogim segmentima istorije našeg grada, ali i čitave Srbije, te da mu je zadovoljstvo što su organizatori izabrali baš Šabac za održavanje ovog izuzetnog seminara.

,,Potrudili smo se da sve goste upoznamo sa životom i burnom istorijom Jevreja u Šapcu. Svesni potrebe da očuvamo sećanje na ovu zajednicu, kao Grad ćemo uvek čuvati sećanje na naše nekadašnje sugrađane. Poruke sa ovog seminara istovremeno će dati značajan doprinos da se istorija Holokausta nikada ne zaboravi. Naša je dužnost da svoju istoriju i prošlost čuvamo od zaborava”, izjavio je gradonačelnik.

Miško Stanišić, direktor organizacije Teraforming i član delegacije Republike Srbije na sećanje na Holokaust, ukazao je na važnost negovanja savremene kulture sećanja po međunarodnim normama širom Srbije.

Stanišić je kao razloge, zbog kojih su ove godine odabrali Šabac za održavanje seminara, naveo impresivan rad ,,Holokaust centra” u Šapcu i istoriju Jevrejskog naroda u ovom gradu.

,,Seminar organizujemo treću godinu za redom i prvi put smo u Šapcu. Drago mi je što smo u ovom gradu. Ovde ne samo da imamo materijal kojim diše ovaj grad, nego i kolege sa kojima odlično sarađujemo i čija podrška nam je od velikog značaja. Ono što je bitno je da su i gradske institucije otvorene za saradnju. Kultura sećanja u Srbiji je danas pomalo posrnula i nažalost često se zloupotrebljava za promociju nacionalizma umesto da služi sećanju na žrtve sa pijetetom i sagledavanju na koji način mi kao pojedinci možemo da sačuvamo ona prava koja su bila ugrožena ljudima koji su stradali za vreme Holokausta, a to su ljudska i građanska prava”, istakao je Stanišić.

Oana Bajka, zamenica direktora Evropskog programa TOLI instituta, naglasila je da je cilj ovog seminara da opreme nastavnike potrebnim alatima kako bi svoje učenike naučili ne samo istorijskim činjenicama, nego i sagledavanju prošlosti. Kako kaže, važno je da lekcije iz prošlosti prenesu u sadašnjost, i vide šta mogu da učine danas da bi sprečili da se užasne stvari ponovo dogode, kao i da se izgradi društvo u kome će svaki čovek i svaka grupa biti poštovani i cenjeni zbog toga što jesu.