Вести

ПРИЈЕМ ПОВОДОМ ПОЧЕТКА МЕЂУНАРОДНОГ СЕМИНАРА О ХОЛОКАУСТУ И ЉУДСКИМ ПРАВИМА

21. август 2023.

Поводом почетка четвородневног семинара о Холокаусту и људским правима ,,Учимо од прошлости – делујемо за будућност“, градоначелник Шапца др Александар Пајић заједно са организаторима семинара Тераформингом из Новог Сада и ТОЛИ институтом из Њујорка, приредио је пријем у Градској кући за домаће и међународне предаваче и полазнике семинара.

Овај семинар намењен је наставницима, архивистима, библиотекарима и музејским радницима и по први пут се одржава у Шапцу. Стручна предавања одржавају се у хотелу ,,Слобода“ и трајаће од 20. до 24. августа.

,,Драго ми је што сам имао прилику да се упознам са организаторима, чланом делегације Републике Србије за сећање на Холокауст и директором Тераформинга Мишком Станишићем, као и заменицом директора Европског програма ТОЛИ института Оаном Бајка. Посебно ми је задовољство што су својим присуством пријем увеличали заменица амбасадорке Шведске у Републици Србији Ана Софиа Ерасмие, политичка саветница у Амбасади СР Немачке у Републици Србији Хана Елтен, директор музеја ,,Топографија терора” из Берлина др Томас Луц и помоћница министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог Ивана Јоксимовић”, истакао је градоначелник Пајић и навео да су шабачки Јевреји оставили знатан траг у многим сегментима историје нашег града, али и читаве Србије, те да му је задовољство што су организатори изабрали баш Шабац за одржавање овог изузетног семинара.

,,Потрудили смо се да све госте упознамо са животом и бурном историјом Јевреја у Шапцу. Свесни потребе да очувамо сећање на ову заједницу, као Град ћемо увек чувати сећање на наше некадашње суграђане. Поруке са овог семинара истовремено ће дати значајан допринос да се историја Холокауста никада не заборави. Наша је дужност да своју историју и прошлост чувамо од заборава”, изјавио је градоначелник.

Мишко Станишић, директор организације Тераформинг и члан делегације Републике Србије на сећање на Холокауст, указао је на важност неговања савремене културе сећања по међународним нормама широм Србије.

Станишић је као разлоге, због којих су ове године одабрали Шабац за одржавање семинара, навео импресиван рад ,,Холокауст центра” у Шапцу и историју Јеврејског народа у овом граду.

,,Семинар организујемо трећу годину за редом и први пут смо у Шапцу. Драго ми је што смо у овом граду. Овде не само да имамо материјал којим дише овај град, него и колеге са којима одлично сарађујемо и чија подршка нам је од великог значаја. Оно што је битно је да су и градске институције отворене за сарадњу. Култура сећања у Србији је данас помало посрнула и нажалост често се злоупотребљава за промоцију национализма уместо да служи сећању на жртве са пијететом и сагледавању на који начин ми као појединци можемо да сачувамо она права која су била угрожена људима који су страдали за време Холокауста, а то су људска и грађанска права”, истакао је Станишић.

Оана Бајка, заменица директора Европског програма ТОЛИ института, нагласила је да је циљ овог семинара да опреме наставнике потребним алатима како би своје ученике научили не само историјским чињеницама, него и сагледавању прошлости. Како каже, важно је да лекције из прошлости пренесу у садашњост, и виде шта могу да учине данас да би спречили да се ужасне ствари поново догоде, као и да се изгради друштво у коме ће сваки човек и свака група бити поштовани и цењени због тога што јесу.