Vesti

PREDUZEĆE ABD PROM DOBAR PRIMER KAKO ZAŠTITITI ŽIVOTNU SREDINU I ISKORISTITI OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

1. novembar 2021.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, šef Delegacije i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žofre i gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić danas su posetili preduzeće ABD PROM d.o.o. u Jevremovcu. Ovo preduzeće je preko IPARD-a konkurisalo za solarnu elektranu i sada je deset objekata preduzeća pokriveno sa 2 hiljade panela.

Vlasnik i direktor preduzeća ABD PROM d.o.o. Aleksandar Jakovljević istakao je da je pre nekoliko godina u inostranstvu video solarne panele i da je sanjao da to jednog dana i sam napravi. On je 2019. godine aplicirao za solarnu elektranu 600 kWp preko IPARD-a, kada je izašla uredba da se može aplicirati za ovakav projekat.

,,Nisam mnogo razmišljao, počeo sam da pribavljam dokumentaciju, što je obiman posao koji je trajao pet, šest meseci. Međutim, velika olakšica mi je bila što su svi ovi objekti, kada su građeni, imali upotrebne dozvole odmah nakon završetka izgradnje. To je bio jedan od uslova za apliciranje i ja sam 24. decembra 2019. godine, među prvima, podneo zahtev za ovaj projekat. Snaga ove solarne elektrane je približno 600 kWp. Leti trošimo najviše struje, u maju, junu, julu, avgustu i septembru zamrzavamo sveže voće i trošimo pet puta više struje nego u ostalim mesecima, ali je tada i proizvodnja pet puta veća. Tih meseci imamo dovoljno, a ovih ostalih imamo viškove koje plasiramo Elektroprivredi Srbije. Investicija nije mala. Pre dve godine je bilo čudno da ulazim u kredit od 72 miliona dinara sa PDV-om. Rok otplate će biti sigurno kraći nego što smo predvideli, zato što je energija drastično poskupela”, kazao je Aleksandar Jakovljević.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je Grad Šabac među lokalnim samoupravama koje daju najveće podsticaje za poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji.

,,Veliki deo budžeta Grada izdvajamo za podsticaje u poljoprivredi. Ovo je dobar primer saradnje sa državom, ali i sa fondovima EU koji govori da možemo da napravimo značajne pomake u kvalitetu poljoprivredne proizvodnje. Ovo preduzeće, koje ima 40 zaposlenih, dobar je primer kako zaštititi životnu sredinu i iskoristiti obnovljive izvore energije. Preko IPARD-a konkurisali su za solarnu elektranu. Deset objekata ovog preduzeća pokriveno je sa 2000 panela. S obzirom na to da ova hladnjača, kapaciteta do 5 hiljada tona, u kojoj se prerađuje pet vrsta voća, troši veliku količinu električne energije i da su računi za struju bili ogromni, zahvaljujući solarnoj elektrani računi za utrošenu energiju sada su duplo niži, a očekuju se još veće uštede. Svi treba da vodimo računa o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti. Umesto uništavanja naše životne sredine, treba da iskoristimo ono što nam ona daje. Sunčeva energija je neiscrpni prirodni izvor, koji možemo iskoristiti za dobijanje električne i toplotne energije, bez emisije štetnih gasova, bez povećavanja troškova i bez konstantnog narušavanja i uništavanja prirodne ravnoteže. Odličan način za sprovođenje tog procesa u delo jeste primena i korišćenje solarnih sistema.

Svaka ušteda korišćenjem alternativne energije donosi veliku korist, dok se sa ekološke strane to ne može izmeriti novcem”, kazao je gradonačelnik Pajić i dodao da Grad Šabac shvata značaj očuvanja životne sredine, koja delom uključuje i primenu obnovljivih izvora energije u vremenu koje je pred nama.

,,Svesni aktuelnosti i značaja ove teme za budućnost, grad Šabac će pratiti kretanja u ovoj oblasti i u meri koja spada u njegovu nadležnost, podržavati buduće slične projekte”, rekao je Pajić.

Šef Delegacije i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žofre izrazio je veliko zadovoljstvo zbog posete i onoga što je video u ovom preduzeću. Istakao je da se u ovom projektu vidi efekat udruživanja snaga EU i Srbije zarad uvođenja promena u poljoprivredi kao i da je ovim projektom povećana aktivnost ove firme kao i konkurentnost, a pritom važan element ovog projekta je ekološki.

,,Evropska Unija već dugo sarađuje sa Ministarstvom poljoprivrede. U okviru IPARD-a smo još davno izdvojili 175 miliona evra. Taj novac će moći da generiše investicije od ukupno 600 miliona evra u poljoprivredu. Pošto želimo da uradimo i još više, trenutno razgovaramo sa nadležnim institucijama o narednoj fazi IPARD-a III za koji ćemo izdvojiti 280 miliona evra. To su sve bespovratna sredstva, koja će zajedno sa sufinansiranjem države Srbije i samih kompanija pružiti poljoprivredi mnogo više. Želimo sa ovim novcem i još više od toga da postignemo. Razgovaramo sa Ministarstvom koje su to mere koje bismo mogli da sprovedemo. Mi bismo voleli da se ovaj novac iskoristi za unapređenje opštinske infrastrukture, izgradnju ruralnih puteva. Svakako ćemo slušati šta poljoprivrednici kažu, da vidimo kakvi su njihovi planovi na lokalu i onda ćemo tome prilagođavati mere. Postižemo odlične efekte od kada smo krenuli sa primenom ovih mera. Izvoz u Srbiji se udvostručio i više od polovine tog izvoza ide u zemlje EU i stvari se velikom brzinom menjaju na bolje. Želimo ovim da budemo sigurni da svi resursi koji su na raspolaganju, sva sredstva koja imamo, stignu do samih poljoprivrednika kako bi mogli da realizuju projekte, a u cilju da budu konkurentni na tržištu, da se modernizuju, i budu ekološki”, rekao je Emanuel Žofre i istakao da zna da Ministarstvo poljoprivrede, na čelu sa ministrom Nedimovićem, vredno radi na tome da sa ubrzaju sve neophodne procedure.

,,Nadam se da će se sa svim ovim što radi u poljoprivredi, Srbija postati model u poljoprivredi za Evropu. Sve ovo što radimo je u cilju da Srbiju što bolje pripremimo za članstvo u EU. Smatram da Srbije treba da bude deo porodice kako bi zajedno bili jači”, istakao je Žofre.

Ministarka Jadranka Joksimović kazala je da je 2014. godine, kada je preuzela dužnost ministra i nacionalnog IPA koordinatora, njen prvi zadatak bio da oslobode mogućnost i sredstva iz IPARD-a, IPA fondova namenjenih za razvoj poljoprivrede i proizvodnje.

,,Prvo je trebalo zgradu Uprave za agrarna plaćanja, koja je dugo bila u Šapcu, prebaciti u Beograd, jer je to bio uslov Evropske komisije. To je realizovao moj kolega Nedimović 2016. godine i mi smo oslobodili tih 175 miliona evra za sedmogodišnji period, od 2014. do 2020. godine. Jedan od uspešnih projekata je ovaj koji je realizovao domaćin i čovek sa vizijom, preduzetnik Jakovljević, koji je pokazao da se ne plaši da uđe u proces promene. Proces promene nas čeka upravo u pogledu korišćenja obnovljivih izvora energije i svega što je zelena agenda za Evropu i Srbiju. Ono što nam sledi je novi sedmogodišnji period, od 2021. do 2027. i trebalo bi da nam bude dostupno 288 miliona evra granta za projekte iz oblasti poljoprivrede, ali će oko 40 odsto tih sredstava biti namenjeno podizanju učešća obnovljivih izvora energije i zelene poljoprivrede i zelenog agrobiznisa. Ovaj primer danas je zaista dobar i kao poziv svim drugim poljoprivrednim proizvođačima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima da se zainteresuju, da se obuče jer moramo da podignemo kapacitete na lokalnom nivou, da ti projekti budu spremni. Jedna od važnih stvari je da svi objekti imaju upotrebnu dozvolu” , rekla je Jadranka Joksimović i dodala da će IPARD III posebno obratiti pažnju na projekte koji će se ticati rodne ravnopravnosti i učešća žena u poljoprivrednoj proizvodnji.

,,Mi u projektima koji su aplicirani imamo samo oko 23 odsto žena, a mislim da bi to trebalo da bude mnogo više. Takođe, tu su i mladi. Otprilike svaki 14. koji je aplicirao za projekte iz oblasti poljoprivredne proizvodnje ima manje od 40 godina. Prosečna starost vlasnika poljoprivrednih gazdinstava koji su aplicirali je 61 godina. Moraćemo da podstaknemo mlade kako bi ostajali na selu i moramo podstaći ravnomeran regionalni razvoj”, istakla je Jadranka Joksimović.

Ministar Branislav Nedimović rekao je da je država, zajedno sa IPARD-om uspela da sa Aleksandrom Jakovljevićem realizuje njegov san, ali da je i san svih u Ministarstvu da menjaju srpsku poljoprivredu, da bude što više izvoza i što više profita.

,,IPARD služi za to da realizuje pojedinačne investicije. Aleksandar Jakovljević je uspeo da reši dva velika problema. Prvi je smanjenje troškova. Trošak električne energije bio je 8 do 10 odsto. Investicija će se vratiti za četiri godine. Vek solarnih panela je 15 do 20 godina i on neće imati taj trošak, nego će mu to ostati kao profit. Sa druge strane, on je pionir jedne stvari gde u tehničko – tehnološkom napretku srpsku poljoprivredu pomeramo nekoliko koraka napred. Ovo će biti primer za celu Srbiju”, rekao je ministar Nedimović i dodao da će krajem decembra biti raspisan konkurs za nova tehničko – tehnološka rešenja.

,,Ulazimo u novi ciklus čitave naše video igrice srpske poljoprivrede koja podrazumeva da idemo na digitalizaciju i da ljudi u svakom trenutku sami mogu da podnose zahtev elektronskim putem, ali isto tako da kontrolišu predmet, da u svakom trenutku znaju šta se dešava”, istakao je ministar Nedimović.