Vesti

PREDSTAVNICI POSLANIČKE GRUPE PRIJATELJSTVA SA NR KINOM POSETILI GRAD ŠABAC

21. jul 2023.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić ugostio je narodne poslanike, predstavnike Poslaničke grupe prijateljstva sa NR Kinom u Centru za stručno usavršavanje. Nakon sastanka, gradonačelnik je sa narodnim poslanicima i predstavnicima ambasade NR Kine posetio kinesku kompaniju „Mint”.

,,Zajedno smo razgovarali o trenutnom poslovnom ambijentu i kineskim investicijama u gradu Šapcu. Saglasili smo se da odnose NR Kine i Republike Srbije karakteriše tradicionalno prijateljstvo, pouzdano partnerstvo i visok stepen poverenja i međusobne podrške. Dolazak kineske kompanije ,,Mint” u Šabac označio je vrhunac dosadašnje poslovne saradnje Grada Šapca i kineskih partnera. Kompanija ,,Mint“ postala je deo lokalne zajednice, u kojoj je zaposleno preko 200 naših sugrađana. Saradnja koju, kao lokalna zajednica imamo sa ovom kompanijom, na najvišem je nivou. Dobri temelji su postavljeni, a poslovni interes i međusobno poverenje obostrani”, istakao je gradonačelnik Pajić i zahvalio se narodnim poslanicima na poseti gradu Šapcu.

,,Dogovorili smo da ćemo zajedno sarađivati na unapređenju poslovnog okruženja, ostvarivanju kontakata sa zainteresovanim investitorima i njihovom potencijalnom ulaganju u grad Šabac”, rekao je Pajić.

Živan Bajić, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije istakao je da poslanička grupa aktivno obilazi gradove i komunicira sa Ambasadom NR Kine o svim značajnim investicionim projektima koje kineske kompanije kao najveći investitori realizuju u Srbiji.

,,To je slučaj i sa kompanijom Mint, najvećoj investiciji iz Kine nakon Drugog svetskog rata i u Šabac će uložiti više od 300 miliona evra i zaposliti u narednim godinama oko 2500 naših sugrađana”, kazao je Bajić i dodao da je Šabac prepoznat od strane investitora kao dobro mesto za ulaganje prvenstveno zbog razvijene infrastrukture i novog auto-puta Ruma-Šabac, novog mosta preko Save i brze saobraćajnice Šabac – Loznica.

,,Ideja posete je, ne samo da narodni poslanici uvide način funkcionisanja kineskih kompanija u srpskim gradovima, već i da se podstaknu drugi investitori da ulože u otvaranje novih pogona. Poslanička grupe prijateljstva sa Kinom ima za cilj da poveže dva naroda, kroz kulturu, turizam, ekonomiju. Drago nam je što Šabac radi na privlačenju novih investitora, zelenim energijama i vodi računa o zaštiti životne sredine”, istakla je narodna poslanica i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa NR Kinom Marina Raguš.