Вести

ПРЕДСТАВНИЦИ ПОСЛАНИЧКЕ ГРУПЕ ПРИЈАТЕЉСТВА СА НР КИНОМ ПОСЕТИЛИ ГРАД ШАБАЦ

21. јул 2023.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић угостио је народне посланике, представнике Посланичке групе пријатељства са НР Кином у Центру за стручно усавршавање. Након састанка, градоначелник је са народним посланицима и представницима амбасаде НР Кине посетио кинеску компанију „Минт”.

,,Заједно смо разговарали о тренутном пословном амбијенту и кинеским инвестицијама у граду Шапцу. Сагласили смо се да односе НР Кине и Републике Србије карактерише традиционално пријатељство, поуздано партнерство и висок степен поверења и међусобне подршке. Долазак кинеске компаније ,,Минт” у Шабац означио је врхунац досадашње пословне сарадње Града Шапца и кинеских партнера. Компанија ,,Минт“ постала је део локалне заједнице, у којој је запослено преко 200 наших суграђана. Сарадња коју, као локална заједница имамо са овом компанијом, на највишем је нивоу. Добри темељи су постављени, а пословни интерес и међусобно поверење обострани”, истакао је градоначелник Пајић и захвалио се народним посланицима на посети граду Шапцу.

,,Договорили смо да ћемо заједно сарађивати на унапређењу пословног окружења, остваривању контаката са заинтересованим инвеститорима и њиховом потенцијалном улагању у град Шабац”, рекао је Пајић.

Живан Бајић, народни посланик у Скупштини Републике Србије истакао је да посланичка група активно обилази градове и комуницира са Амбасадом НР Кине о свим значајним инвестиционим пројектима које кинеске компаније као највећи инвеститори реализују у Србији.

,,То је случај и са компанијом Минт, највећој инвестицији из Кине након Другог светског рата и у Шабац ће уложити више од 300 милиона евра и запослити у наредним годинама око 2500 наших суграђана”, казао је Бајић и додао да је Шабац препознат од стране инвеститора као добро место за улагање првенствено због развијене инфраструктуре и новог ауто-пута Рума-Шабац, новог моста преко Саве и брзе саобраћајнице Шабац – Лозница.

,,Идеја посете је, не само да народни посланици увиде начин функционисања кинеских компанија у српским градовима, већ и да се подстакну други инвеститори да уложе у отварање нових погона. Посланичка групе пријатељства са Кином има за циљ да повеже два народа, кроз културу, туризам, економију. Драго нам је што Шабац ради на привлачењу нових инвеститора, зеленим енергијама и води рачуна о заштити животне средине”, истакла је народна посланица и председница Посланичке групе пријатељства са НР Кином Марина Рагуш.