Vesti

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI GRADA ŠAPCA I GRADA SOMBORA U OKVIRU PROJEKTA ,,AGE+“

30. jun 2023.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić danas je sa gradonačelnikom Sombora Antoniom Ratkovićem prisustvovao uvodnoj konferenciji povodom potpisivanja memoranduma o saradnji dva grada u okviru projekta ,,Age+” u Trening centru na Letnjikovcu. Grad Šabac i Grad Sombor partneri su na regionalnim projektu ,,Age+”, koji ima za cilj podršku starijim osobama kroz međugeneracijske aktivnosti, izgradnju zajednica koje su prilagođene potrebama rastuće populacije starijih od 65 godina i jačanju kapaciteta u oblastima socijalne zaštite, zdravstva i nege. Nosilac projekta je austrijska organizacija Volkshilfe Solidarität, a lokalni partneri u Srbiji su TARA International Consulting iz Novog Sada i Novosadski humanitarni centar. Projekat se realizuje uz donatorsku podršku Austrijske razvojne agencije i Volkshilfe Solidarität.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da je Grad Šabac u poslednje dve i po godine učinio znatne pomake u poboljšanju socijalnog statusa starijih, gde naročito treba istaći da je Grad obezbedio besplatan javni prevoz na teritoriji grada Šapca za sve sugrađane starije od 65 godina.

,,Projektom ,,Age+” podstaći ćemo veće učešće starijih osoba u dijalogu sa donosiocima odluka, povećanje kapaciteta pružalaca usluga kroz obuke i studijske posete, povećanje ponude usluga podrške starijima kroz međusektorsku saradnju, veću vidljivost starijih u društvu, povećanju svesti o njihovim potrebama i smanjenje diskriminacije po osnovu starosti. Zajedno sa kolegama iz Sombora aktivno ćemo raditi za dobrobit naših najstarijih sugrađana i verujemo dodatno unaprediti njihov položaj”, kazao je gradonačelnik Pajić.

Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković istakao je da mu je velika čast što je u Šapcu i što će zajedno sa gradonačelnikom potpisati memorandum o saradnji ova dva grada.

,,Na inicijalnom sastanku već smo dosta toga dogovorili. U našem gradu je veoma stara populacija. Oko 23 odsto čine stanovnici stariji od 65 godina i siguran sam da će ovaj projekat doprineti boljem položaju naših najstarijih sugrađana. Uz sve ove mere koje imamo, želimo da unapredimo i sprovedemo još mnogo novih mera usmerenih ka našim najstarijim sugrađanima. Drago mi je da će se naši najstariji direktno uključiti u odluke pri donošenju budžeta, izradićemo lokalni akcioni plan za najstarije, jer njihova vidljivost treba i mora da bude na višem nivou”, rekao je Ratković.

Direktor TARA International Consulting Hugo van Veghel izrazio je zadovoljstvo što se višegodišnja saradnja sa Gradom Šapcem na projektima zapošljavanja nastavlja.

,,Znamo da se procenat starih u populaciji povećava svake godine i to nije zanemarljiv broj. Stariji su značajan deo populacije i zbog toga je bitno da budu uključeni u razvoj i sva dešavanja u društvu i zajednici. U okviru ovog projekta pokrećemo savete ili veća starijih ljudi, kako bi imali svoj glas u donošenju odluka i kako bi se same zajednice vremenom približile nečemu što zovemo zajednice prilagođene starijima, koje pružaju podršku starijima, a što je u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije”, kazao je Hugo van Veghel.