Вести

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ГРАДА ШАПЦА И ГРАДА СОМБОРА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА ,,AGE+“

30. јун 2023.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић данас је са градоначелником Сомбора Антониом Ратковићем присуствовао уводној конференцији поводом потписивања меморандума о сарадњи два града у оквиру пројекта ,,Age+” у Тренинг центру на Летњиковцу. Град Шабац и Град Сомбор партнери су на регионалним пројекту ,,Age+”, који има за циљ подршку старијим особама кроз међугенерацијске активности, изградњу заједница које су прилагођене потребама растуће популације старијих од 65 година и јачању капацитета у областима социјалне заштите, здравства и неге. Носилац пројекта је аустријска организација Volkshilfe Solidarität, а локални партнери у Србији су ТАRА International Consulting из Новог Сада и Новосадски хуманитарни центар. Пројекат се реализује уз донаторску подршку Аустријске развојне агенције и Volkshilfe Solidarität.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је да је Град Шабац у последње две и по године учинио знатне помаке у побољшању социјалног статуса старијих, где нарочито треба истаћи да је Град обезбедио бесплатан јавни превоз на територији града Шапца за све суграђане старије од 65 година.

,,Пројектом ,,Age+” подстаћи ћемо веће учешће старијих особа у дијалогу са доносиоцима одлука, повећање капацитета пружалаца услуга кроз обуке и студијске посете, повећање понуде услуга подршке старијима кроз међусекторску сарадњу, већу видљивост старијих у друштву, повећању свести о њиховим потребама и смањење дискриминације по основу старости. Заједно са колегама из Сомбора активно ћемо радити за добробит наших најстаријих суграђана и верујемо додатно унапредити њихов положај”, казао је градоначелник Пајић.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић истакао је да му је велика част што је у Шапцу и што ће заједно са градоначелником потписати меморандум о сарадњи ова два града.

,,На иницијалном састанку већ смо доста тога договорили. У нашем граду је веома стара популација. Око 23 одсто чине становници старији од 65 година и сигуран сам да ће овај пројекат допринети бољем положају наших најстаријих суграђана. Уз све ове мере које имамо, желимо да унапредимо и спроведемо још много нових мера усмерених ка нашим најстаријим суграђанима. Драго ми је да ће се наши најстарији директно укључити у одлуке при доношењу буџета, израдићемо локални акциони план за најстарије, јер њихова видљивост треба и мора да буде на вишем нивоу”, рекао је Ратковић.

Директор ТАRА International Consulting Хуго ван Вегхел изразио је задовољство што се вишегодишња сарадња са Градом Шапцем на пројектима запошљавања наставља.

,,Знамо да се проценат старих у популацији повећава сваке године и то није занемарљив број. Старији су значајан део популације и због тога је битно да буду укључени у развој и сва дешавања у друштву и заједници. У оквиру овог пројекта покрећемо савете или већа старијих људи, како би имали свој глас у доношењу одлука и како би се саме заједнице временом приближиле нечему што зовемо заједнице прилагођене старијима, које пружају подршку старијима, а што је у складу са препорукама Светске здравствене организације”, казао је Хуго ван Вегхел.