Vesti

POLOŽEN VENAC POVODOM 170 GODINA OD ROĐENJA DR LAZE K. LAZAREVIĆA

13. maja 2021.

Predstavnici Opšte bolnice ,,Dr Laza K. Lazarević” u Šapcu, položili su danas venac književniku, lekaru i humanisti dr Lazi K. Lazareviću, povodom 170 godina od njegovog rođenja.

Na spomenik velikana u Ulici gospodar Jevremova u pešačkoj zoni, venac su položili hirurškinja Slavica Đurić, glavna sestra Danijela Đurašković, doktor urgentne medicine Milan Pantelić i fizioterapeut Vlada Bogićević. 

,,Na današnji dan odajemo poštu i počast velikom čoveku, koji je za samo 11 godina aktivnog rada ostavio neizbrisiv trag ne samo u književnosti, nego i u medicini. Sa ponosom na nasleđe koje nam je ostavio Opšta bolnica u Šapcu od 2011. godine nosi njegovo ime. Kao što znamo, dr Laza Lazarević je rođeni Šapčanin, a ja sam ponosna što dolazim iz ustanove koja nosi ime ovog velikana. Takođe sam ponosna što sam u ime svih zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi položila venac na njegov spomenik”, rekla je dr Slavica Đurić.

Srpski književnik, lekar i humanista, dr Laza K. Lazarević rođen je 13. maja 1851. godine, u Šapcu, gde je i proveo svoje detinjstvo. Objavio je 72 stručna i naučna rada u srpskim i nemačkim časopisima. Napisao je devet pripovedaka. Iza sebe je ostavio osam objavljenih i jednu neobjavljenu pripovetku. Bio je član nekoliko srpskih naučnih društava. Osnivač je gerontologije u Srbiji. U arhivi i dokumentaciji Specijalne bolnice za psihijatarske bolesti ,,Dr Laza K. Lazarević” čuva se 156 istorija bolesti u koje su unete lekarske svedodžbe od kojih je 50 svojom rukom napisao Lazarević.

Preminuo je od tuberkuloze u svojoj trideset devetoj godini, 10. januara 1891. godine u Beogradu.