Vesti

POČEO 8. TEATARSKI FESTIVAL ,,POZORIŠNO PROLEĆE”

15. april 2024.

Na sceni šabačkog pozorišta večeras je počeo 8. teatarski festival ,,Pozorišno proleće“. Slogan ovogodišnjeg festivala je ,,Čovekova sudbina-snovi i stvarnost“, a otvoren je predstavom Narodnog pozorišta Sombor ,,Ljudi od voska“ Mate Matišića. Otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, državni sekretar u Ministarstvu kulture Milorad Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede dr Boban Birmančević i predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.

,,I ove godine selektor Miroslav Miki Radonjić, na odgovoran i profesionalan način, odabrao je pet vrhunskih predstava koje su obeležile domaću produkciju od februara prošle do januara ove godine, kako bi na najbolji mogući način pozorišnu umetnost približio publici. Tako da su pred ljubiteljima pozorišta reprezentativne, sadržajne i žanrovski različite predstave. Drago mi je što iz godine u godinu pomeramo granice i nudimo nove poglede u svetu pozorišne kulture. Nastavićemo sa podrškom kulturnim projektima u Šapcu, kako bismo doprineli afirmaciji i sveopštem razvoju kulture u našem gradu”, izjavio je gradonačelnik Aleksandar Pajić.

U ime potpredsednice Vlade i ministarke kulture Maje Gojković, prisutne je pozdravio državni sekretar u ovom ministarstvu Milorad Ivanović ističući da je festival ,,Pozorišno proleće” postao prepoznatljiv simbol ne samo Šabačkog pozorišta i kulture ovog grada, nego i naše zemlje.

,,Grad s pozorišnom tradicijom dugom 184 godine i grad Ljubiše Jovanovića sasvim očekivano postaje svakog proleća mesto susreta najboljih domaćih pozorišnih predstava iz prethodnih godina. Time je zapravo nastavljena bogata festivalska tradicija zasnovana još u doba bivše Jugoslavije, koja je nastavila da traje u našem vremenu. Manifestacija sa jasnom programskom koncepcijom poput ,,Pozorišnog proleća” pokazala je svoju važnost time što tokom trajanja festivala grad postaje kulturna prestonica zemlje u kojoj je za vreme trajanja manifestacije sve okrenuto ka pozorištu i kulturi”, rekao je Ivanović.

Do 20. aprila Šapčani i ljubitelji pozorišta će biti u prilici da pogledaju pet najboljih predstava, koje su obeležile prošlu sezonu, po izboru selektora dr Miroslava Miki Radonjića, dugogodišnjeg direktora Sterijinog pozorja.