Вести

ПОЧЕО 8. ТЕАТАРСКИ ФЕСТИВАЛ ,,ПОЗОРИШНО ПРОЛЕЋЕ”

15. април 2024.

На сцени шабачког позоришта вечерас je почeo 8. театарски фестивал ,,Позоришно пролеће“. Слоган овогодишњег фестивала је ,,Човекова судбина-снови и стварност“, a отворен je представом Народног позоришта Сомбор ,,Људи од воска“ Мате Матишића. Отварању су присуствовали градоначелник Шапца др Александар Пајић, државни секретар у Министарству културе Милорад Ивановић, државни секретар у Министарству привреде др Бобан Бирманчевић и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић.

,,И ове године селектор Мирослав Мики Радоњић, на одговоран и професионалан начин, одабрао је пет врхунских представа које су обележиле домаћу продукцију од фебруара прошле до јануара ове године, како би на најбољи могући начин позоришну уметност приближио публици. Тако да су пред љубитељима позоришта репрезентативне, садржајне и жанровски различите представе. Драго ми је што из године у годину померамо границе и нудимо нове погледе у свету позоришне културе. Наставићемо са подршком културним пројектима у Шапцу, како бисмо допринели афирмацији и свеопштем развоју културе у нашем граду”, изјавио је градоначелник Александар Пајић.

У име потпредседнице Владе и министарке културе Маје Гојковић, присутне је поздравио државни секретар у овом министарству Милорад Ивановић истичући да је фестивал ,,Позоришно пролеће” постао препознатљив симбол не само Шабачког позоришта и културе овог града, него и наше земље.

,,Град с позоришном традицијом дугом 184 године и град Љубише Јовановића сасвим очекивано постаје сваког пролећа место сусрета најбољих домаћих позоришних представа из претходних година. Тиме је заправо настављена богата фестивалска традиција заснована још у доба бивше Југославије, која је наставила да траје у нашем времену. Манифестација са јасном програмском концепцијом попут ,,Позоришног пролећа” показала је своју важност тиме што током трајања фестивала град постаје културна престоница земље у којој је за време трајања манифестације све окренуто ка позоришту и култури”, рекао је Ивановић.

До 20. априла Шапчани и љубитељи позоришта ће бити у прилици да погледају пет најбољих представа, које су обележиле прошлу сезону, по избору селектора др Мирослава Мики Радоњића, дугогодишњег директора Стеријиног позорја.