Vesti

PAJIĆ: ZAJEDNO STVARAMO ŠABAC BEZ BARIJERA

4. decembar 2023.

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, predsednik Privremenog organa grada Šapca, dr Aleksandar Pajić i pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom – Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Biljana Barošević, priredili su danas prijem u Gradskoj kući za predstavnike šabačkih udruženja osoba sa invaliditetom.

Pajić je rekao da je, u okviru projekta ,,Bez barijera do institucija“, u Šapcu postavljena lift platforma na stepenište ispred Gradske kuće i rampa na ulazu u zgradu Policijske uprave, kako bi se olakšao pristup osobama sa invaliditetom i svima sa otežanim kretanjem.

,,Ovo je još jedan od primera odgovorne socijalne politike i ponosan sam što smo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom dočekali sa novim rezultatima, čime pokazujemo da smo posvećeni onima kojima je pomoć najpotrebnija. Sada osobe sa invaliditetom mogu nesmetano da uđu u zgradu PU Šabac i na dostojanstven način ostvare svoja prava na zamenu dokumenata, registraciju vozila i ostale usluge. Ugradnjom platforme ispred Gradske kuće, Grad Šabac želi da pokaže da su osobe sa invaliditetom jednaki članovi našeg društva. Nastavićemo da im pružamo podršku kroz projekat ,,Bez barijera do institucija“, da na bezbedan i dostojanstven način mogu da uđu u sve institucije grada i daju svoj doprinos u razvoju grada i stvaranja društva jednakih šansi. Idemo dalje, zajedno stvaramo Šabac bez barijera!“, poručio je Pajić.

Projekat je finansiralo Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i sufinansirao Grad Šabac, a realizovalo Udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga.

Pomoćnica ministra Barošević kaže da Grad Šabac  prepoznaje značaj saradnje sa udruženjima osoba sa invaliditetom i da svakodnevno radi na unapređenju njihovog položaja, a ne samo povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

„Na čelu sa  gradonačelnikom Pajićem, Šabac je realizovao više strateških projekata za osobe sa invaliditetom i članove šabačkih udruženja osoba sa invaliditetom. Prvi značajan projekat koji smo zajedno realizovali je ,,Bez barijera do obrazovanja“, kroz koji smo postavili lift za osobe sa invaliditetom u Srednjoj medicinskoj školi ,,Dr Andra Jovanović“. Ova škola lift nije imala od samog osnivanja, a 12 godina postoji saradnja Medicinske škole i Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga“, rekla je Barošević.

Barošević je istakla da Ministarstvo – Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom već dugi niz godina putem konkursa za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom podržava realizaciju aktivnosti Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga, kako bi se kroz  saradnju unapredio položaj i kvalitet života osoba sa invaliditetom.

„Mi svakodnevno sarađujemo sa udruženjima osoba sa invaliditetom, kako u Šapcu, tako i celoj Srbiji. To i jeste naša uloga. Sledeći primer našeg predsednika Aleksandra Vučića svakodnevno obilazimo lokalne samouprave i osluškujemo šta je prioritet kada su u pitanju naša udruženja osoba sa invaliditetom. Upravo u saradnji sa udruženjima, koja su svoje ideje predočila ministru, u januaru mesecu ove godine, kada je bio u poseti ovom gradu, realizovali smo ove strateške projekte. Prioritet im je bio dostupnost Gradske uprave i PU Šabac.  Ponosna sam što zajedno stvaramo Srbiju bez barijera i Šabac bez barijera. Šabac je pravi primer dobre prakse kako se sarađuje sa udruženjima“, rekla je pomoćnica ministra Biljana Barošević.