Вести

ПАЈИЋ: ЗАЈЕДНО СТВАРАМО ШАБАЦ БЕЗ БАРИЈЕРА

4. децембар 2023.

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, председник Привременог органа града Шапца, др Александар Пајић и помоћник министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом – Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања, Биљана Барошевић, приредили су данас пријем у Градској кући за представнике шабачких удружења особа са инвалидитетом.

Пајић је рекао да је, у оквиру пројекта ,,Без баријера до институција“, у Шапцу постављена лифт платформа на степениште испред Градске куће и рампа на улазу у зграду Полицијске управе, како би се олакшао приступ особама са инвалидитетом и свима са отежаним кретањем.

,,Ово је још један од примера одговорне социјалне политике и поносан сам што смо Међународни дан особа са инвалидитетом дочекали са новим резултатима, чиме показујемо да смо посвећени онима којима је помоћ најпотребнија. Сада особе са инвалидитетом могу несметано да уђу у зграду ПУ Шабац и на достојанствен начин остваре своја права на замену докумената, регистрацију возила и остале услуге. Уградњом платформе испред Градске куће, Град Шабац жели да покаже да су особе са инвалидитетом једнаки чланови нашег друштва. Наставићемо да им пружамо подршку кроз пројекат ,,Без баријера до институција“, да на безбедан и достојанствен начин могу да уђу у све институције града и дају свој допринос у развоју града и стварања друштва једнаких шанси. Идемо даље, заједно стварамо Шабац без баријера!“, поручио је Пајић.

Пројекат је финансирало Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања и суфинансирао Град Шабац, а реализовало Удружење параплегичара Мачванског округа.

Помоћница министра Барошевић каже да Град Шабац  препознаје значај сарадње са удружењима особа са инвалидитетом и да свакодневно ради на унапређењу њиховог положаја, а не само поводом 3. децембра – Међународног дана особа са инвалидитетом.

„На челу са  градоначелником Пајићем, Шабац је реализовао више стратешких пројеката за особе са инвалидитетом и чланове шабачких удружења особа са инвалидитетом. Први значајан пројекат који смо заједно реализовали је ,,Без баријера до образовања“, кроз који смо поставили лифт за особе са инвалидитетом у Средњој медицинској школи ,,Др Андра Јовановић“. Ова школа лифт није имала од самог оснивања, а 12 година постоји сарадња Медицинске школе и Удружења параплегичара Мачванског округа“, рекла је Барошевић.

Барошевић је истакла да Министарство – Сектор за заштиту особа са инвалидитетом већ дуги низ година путем конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом подржава реализацију активности Удружења параплегичара Мачванског округа, како би се кроз  сарадњу унапредио положај и квалитет живота особа са инвалидитетом.

„Ми свакодневно сарађујемо са удружењима особа са инвалидитетом, како у Шапцу, тако и целој Србији. То и јесте наша улога. Следећи пример нашег председника Александра Вучића свакодневно обилазимо локалне самоуправе и ослушкујемо шта је приоритет када су у питању наша удружења особа са инвалидитетом. Управо у сарадњи са удружењима, која су своје идеје предочила министру, у јануару месецу ове године, када је био у посети овом граду, реализовали смо ове стратешке пројекте. Приоритет им је био доступност Градске управе и ПУ Шабац.  Поносна сам што заједно стварамо Србију без баријера и Шабац без баријера. Шабац је прави пример добре праксе како се сарађује са удружењима“, рекла је помоћница министра Биљана Барошевић.