Vesti

OTVORENA IZLOŽBA ,,MUZEJSKE AKVIZICIJE 2012-2023“ U NARODNOM MUZEJU

19. april 2024.

Zamenik gradonačelnika grada Šapca Milan Mačvan prisustvovao je večeras otvaranju izložbe ,,Muzejske akvizicije 2012-2023“ u Narodnom muzeju, kojom ova ustanova kulture obeležava značajan jubilej – 90 godina od osnivanja zbirke. Postavka je realizovana povodom Dana grada Šapca, a posetioci će u narednih nekoliko dana biti u prilici da pogledaju orginalne predmete iz zbirki – najznačajnije muzealije koje je Narodni muzej u Šapcu pribavio poslednjih godina, putem poklona, otkupa i terenskog istraživanja iz oblasti arheolologije, numizmatike, istorije, istorije umetnosti i etnologije.

,,U susret danu Grada Šapca danas smo otvorili izložbu u našem muzeju. Pozivam sve sugrađane da dođu i vide koliko rada i truda su uložili direktorka Mirjana Perić i kustosi muzeja“, rekao je zamenik gradonačelnika Šapca Mačvan.

Arheolog Gordana Ković naglašava da formiranje kolekcija – prikupljanje, evidentiranje i čuvanje materijalne kulturne baštine, kao i njihovo izlaganje i interpretiranje, predstavlja osnovnu delatnost muzeja, te da je ova izložba prilika da građanstvo razume koliko je doprinos svakog pojedinca bitan da se muzejske zbirke razvijaju, napreduju i uvećavaju.

,,Izložba je pripremana vrlo detaljno, sa ciljem da ispoštuje savremene principe muzeološke delatnosti i da istovremeno uz multimedijalne sadržaje, bude zanimljiva, atraktivna i edukativna svim generacijama koje su u prilici da je posete“, rekla je Ković.

Istoričarka umetnosti Tatjana Marković naglasila je da je tokom godina koje obeležavaju ovim akvizicijama prinovljeno devedeset dela umetnika koji su stvarali od početka dvadesetog veka do danas za Likovnu zbirku, šest za Zbirku primenjene umetnosti, a formirana je i nova – Poklon zbirka Milikić Raletić nastala zahvaljujući prepoznavanju značaja očuvanja nasleđa.

,,Poklon zbirka, u kojoj se nalazilo 220 predmeta od kojih je 189 inventarisano, a preostali evidentirani i smešteni u studijsku zbirku, jedinstveno je i neponovljivo nasleđe umetnice Mare Lukić Jelesić. Osim slika, akvarela, crteža, skicen blokova, tu su i razne intimne stručne zabeleške, foto albumi, pisana građa, knjige, razglednice, dirljivi ratni dnevnik“, podvukla je Marković.