Вести

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ,,МУЗЕЈСКЕ АКВИЗИЦИЈЕ 2012-2023“ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

19. април 2024.

Заменик градоначелника града Шапца Милан Мачван присуствовао је вечерас отварању изложбе ,,Музејске аквизиције 2012-2023“ у Народном музеју, којом ова установа културе обележава значајан јубилеј – 90 година од оснивања збирке. Поставка је реализована поводом Дана града Шапца, а посетиоци ће у наредних неколико дана бити у прилици да погледају оргиналне предмете из збирки – најзначајније музеалије које је Народни музеј у Шапцу прибавио последњих година, путем поклона, откупа и теренског истраживања из области археолологије, нумизматике, историје, историје уметности и етнологије.

,,У сусрет дану Града Шапца данас смо отворили изложбу у нашем музеју. Позивам све суграђане да дођу и виде колико рада и труда су уложили директорка Мирјана Перић и кустоси музеја“, рекао је заменик градоначелника Шапца Мачван.

Археолог Гордана Ковић наглашава да формирање колекција – прикупљање, евидентирање и чување материјалне културне баштине, као и њихово излагање и интерпретирање, представља основну делатност музеја, те да је ова изложба прилика да грађанство разуме колико је допринос сваког појединца битан да се музејске збирке развијају, напредују и увећавају.

,,Изложба је припремана врло детаљно, са циљем да испоштује савремене принципе музеолошке делатности и да истовремено уз мултимедијалне садржаје, буде занимљива, атрактивна и едукативна свим генерацијама које су у прилици да је посете“, рекла је Ковић.

Историчарка уметности Татјана Марковић нагласила је да је током година које обележавају овим аквизицијама приновљено деведесет дела уметника који су стварали од почетка двадесетог века до данас за Ликовну збирку, шест за Збирку примењене уметности, а формирана је и нова – Поклон збирка Миликић Ралетић настала захваљујући препознавању значаја очувања наслеђа.

,,Поклон збирка, у којој се налазило 220 предмета од којих је 189 инвентарисано, а преостали евидентирани и смештени у студијску збирку, јединствено је и непоновљиво наслеђе уметнице Маре Лукић Јелесић. Осим слика, акварела, цртежа, скицен блокова, ту су и разне интимне стручне забелешке, фото албуми, писана грађа, књиге, разгледнице, дирљиви ратни дневник“, подвукла је Марковић.