Vesti

OTVORENA IZLOŽBA ,,LUBARDA – JEDNA PRIČA“

25. novembar 2022.

U Narodnom muzeju otvorena je izložba ,,Lubarda – Jedna priča”, čime je zvanično počela manifestacija ,,Vinaverov svet 2022”. Postavku čini 29 umetničkih slika i crteža Petra Lubarde, koji je bio jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka. Autorke izložbe su kustoskinje Jelena Knežević iz Medija centra ,,Odbrana”, Dina Pavić iz ,,Kuće legata” i Ana Pavić iz Muzeja Jugoslavije.

,,Veliko je zadovoljstvo što su današnjem događaju prisustvovali predstavnici kulturnog i javnog života grada, što govori da nam je kultura svima bliska i važna. Kultura jedne lokalne zajednice počiva na ljudima čiji entuzijazam i interesovanja su usmereni na sagledavanje, promišljanje i vrednovanje ljudskog stvaranja. Jedan deo njih okupljen je oko stvaralaštva Stanislava Vinavera i zajednički radi u Fondaciji koja nosi njegovo ime. Izuzetno sam zadovoljan što je Fondacija napravila sponu sa ustanovama kulture u našem gradu i zahvaljujući toj saradnji imamo višednevni bogat kulturni program posvećen Stanislavu Vinaveru, književniku, eruditi i prevodiocu“, kazao je gradonačelnik Aleksandar Pajić nakon otvaranja izložbe i dodao da će Grad Šabac nastaviti da podržava ovakve kulturne manifestacije sa ciljem da kultura bude bliža građanima.

Izložba obuhvata i pojedine zanimljive dokumente, ali i vremensku liniju na kojoj se može pratiti život i rad ovog velikog umetnika. Uz slike i crteže, ljubitelji umetnosti imaju priliku da vide arhivsku foto – građu Kuće legata, do sada nepoznatu javnosti, foto – arhivu Doma JNA sada Medija centra ,,Odbrana”.

Slikar Đura Lubarda, Petrov sinovac, bio je prijatno iznenađen, kako je rekao prisustvom velikog broja ljudi i njihovom toplinom sa kojom su dočekali izložbu.

,,Za mene je ova izložba izazov, jer je prisutna porodična nostalgija, s obzirom na to da smo samo moj sin i ja direktno potomci toga nasleđa i želje da nastavimo dalje, da još više istaknemo značaj Petra Lubarde. I to ne samo na ovim prostorima, već i na prostorima gde je dobijao prestižne nagrade“, podvukao je Lubarda.

Izložbi su prisustvovali pomoćnik ministra za kulturu i informisanje Radovan Jokić i Njegovo Preosveštenstvo episkop šabački g. Jerotej.