Вести

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ,,ЛУБАРДА – ЈЕДНА ПРИЧА“

25. новембар 2022.

У Народном музеју отворена је изложба ,,Лубарда – Једна прича”, чиме је званично почела манифестација ,,Винаверов свет 2022”. Поставку чини 29 уметничких слика и цртежа Петра Лубарде, који је био један од највећих југословенских и српских сликара 20. века. Ауторке изложбе су кустоскиње Јелена Кнежевић из Медија центра ,,Одбрана”, Дина Павић из ,,Куће легата” и Ана Павић из Музеја Југославије.

,,Велико је задовољство што су данашњем догађају присуствовали представници културног и јавног живота града, што говори да нам је култура свима блиска и важна. Култура једне локалне заједнице почива на људима чији ентузијазам и интересовања су усмерени на сагледавање, промишљање и вредновање људског стварања. Један део њих окупљен је око стваралаштва Станислава Винавера и заједнички ради у Фондацији која носи његово име. Изузетно сам задовољан што је Фондација направила спону са установама културе у нашем граду и захваљујући тој сарадњи имамо вишедневни богат културни програм посвећен Станиславу Винаверу, књижевнику, ерудити и преводиоцу“, казао је градоначелник Aлександар Пајић након отварања изложбе и додао да ће Град Шабац наставити да подржава овакве културне манифестације са циљем да култура буде ближа грађанима.

Изложба обухвата и поједине занимљиве документе, али и временску линију на којој се може пратити живот и рад овог великог уметника. Уз слике и цртеже, љубитељи уметности имају прилику да виде архивску фото – грађу Куће легата, до сада непознату јавности, фото – архиву Дома ЈНА сада Медија центра ,,Одбрана”.

Сликар Ђура Лубарда, Петров синовац, био је пријатно изненађен, како је рекао присуством великог броја људи и њиховом топлином са којом су дочекали изложбу.

,,За мене је ова изложба изазов, јер је присутна породична носталгија, с обзиром на то да смо само мој син и ја директно потомци тога наслеђа и жеље да наставимо даље, да још више истакнемо значај Петра Лубарде. И то не само на овим просторима, већ и на просторима где је добијао престижне награде“, подвукао је Лубарда.

Изложби су присуствовали помоћник министра за културу и информисање Радован Јокић и Његово Преосвештенство епископ шабачки г. Јеротеј.