Vesti

OTVORENA IZLOŽBA ,,KRALJEVSKI DAN U ŠAPCU“

23. jun 2024.

Večeras je na Trgu šabačkih žrtava otvorena izložba ,,Kraljevski dan u Šapcu“ koja je nastala povodom obeležavanja 90 godina od značajnih društveno-političkih događaja u istoriji Šapca. Autori izložbe, istoričari Dejan Živanović i Nebojša Cvejić, pokušali da kroz nju približe Šapčanima značajan događaj u istoriji grada, kada je kralj Aleksandar I Karađorđević prvi put posetio naš grad i kada se u sklopu te svečanosti odigralo nekoliko važnih događaja.

,, Ti događaji su postali simboli grada tog dana, 3. juna 1934. godine, a kada ih i sa ove vremenske distance osmotrio, oni su i danas simboli grada. Tu pre svega mislim na značaj puštanja u saobraćaj železničke pruge od Klenka do Šapca, zatim osvećenje novopodignute zgrade Sokolskog doma, osvećenje i otkrivanje Spomenika palim Šapčanima u ratovima 1912-1918. godine, obeležavanje stogodišnjice postojanja šabačke crkve i dodele Ordena Karađeve zvezde sa mačevima četvrtog reda, koju je kralj Aleksandar dodelio Prnjavoru i Šapcu za ratne zasluge i žrtvu koju je Šabac podneo za vreme svog najtamnijeg perioda istorije, a to je Prvi svetski rat“, istakao je jedan od autora, istoričar Dejan Živanović.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, rekao je da kultura sećanja služi da se upravo na ovakav način, izložbom, najdirektnije moguće građanima predstave značajne stvari iz prošlosti grada.

,,Siguran sam da će naši sugrađani od danas, razgledajući izložbu, steći još bolju sliku o ovim za Grad Šabac značajnim stvarima – simbolima grada. Bez sećanja i bez aktuelizacije ključnih datuma za postojanje grada, svima nam preti zaborav kao neminovnost brzine modernog vremena u kojem živimo. Zato se zahvaljujem Biblioteci šabačkoj i drugim ustanovama kulture što nam s vremena na vreme, točak istorije zaustave makar na kratko, skrećući nam pažnju na temeljne stvari na kojima naša zajednica počiva“, rekao je Aleksandar Pajić.

Otvaranju izložbe je prisustvovao Njegovo Preosveštentvo episkop šabački g. Jerotej,
predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić,
predstavnici javnog i kulturnog života.