Вести

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ,,КРАЉЕВСКИ ДАН У ШАПЦУ“

23. јун 2024.

Вечерас је на Тргу шабачких жртава отворена изложба ,,Краљевски дан у Шапцу“ која је настала поводом обележавања 90 година од значајних друштвено-политичких догађаја у историји Шапца. Аутори изложбе, историчари Дејан Живановић и Небојша Цвејић, покушали да кроз њу приближе Шапчанима значајан догађај у историји града, када је краљ Александар I Карађорђевић први пут посетио наш град и када се у склопу те свечаности одиграло неколико важних догађаја.

,, Ти догађаји су постали симболи града тог дана, 3. јуна 1934. године, а када их и са ове временске дистанце осмотрио, они су и данас симболи града. Ту пре свега мислим на значај пуштања у саобраћај железничке пруге од Кленка до Шапца, затим освећење новоподигнуте зграде Соколског дома, освећење и откривање Споменика палим Шапчанима у ратовима 1912-1918. године, обележавање стогодишњице постојања шабачке цркве и доделе Ордена Карађеве звезде са мачевима четвртог реда, коју је краљ Александар доделио Прњавору и Шапцу за ратне заслуге и жртву коју је Шабац поднео за време свог најтамнијег периода историје, а то је Први светски рат“, истакао је један од аутора, историчар Дејан Живановић.

Oтварајући изложбу, градоначелник Шапца др Александар Пајић, рекао је да култура сећања служи да се управо на овакав начин, изложбом, најдиректније могуће грађанима представе значајне ствари из прошлости града.

,,Сигуран сам да ће наши суграђани од данас, разгледајући изложбу, стећи још бољу слику о овим за Град Шабац значајним стварима – симболима града. Без сећања и без актуелизације кључних датума за постојање града, свима нам прети заборав као неминовност брзине модерног времена у којем живимо. Зато се захваљујем Библиотеци шабачкој и другим установама културе што нам с времена на време, точак историје зауставе макар на кратко, скрећући нам пажњу на темељне ствари на којима наша заједница почива“, рекао је Александар Пајић.

Отварању изложбе је присуствовао Његово Преосвештентво епископ шабачки г. Јеротеј,
председник Скупштине града Немања Пајић,
представници јавног и културног живота.