Vesti

OTKRIVENA MAKETA KONAKA JEVREMA OBRENOVIĆA

22. april 2024.

Na platou ispred Gradske uprave upriličeno je svečano otkrivanje makete Konaka Jevrema Obrenovića.  Maketu su zajedno otkrili gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić, autor makete – diplomirani likovni umetnik, vajar Vladimir Tović i direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić, čime je započeto obeležavanje 22. aprila – Dana grada Šapca.

,,Konak Jevrema Obrenovića bio je jedan od simbola starog Šapca. Ove godine, na 200. godišnjicu od njegove izgradnje, vraćamo Jevremov konak, tamo gde je i bio, na mestu gde se nalazimo, u obliku ove predivne bronzane makete, rad vajara Vladimira Tovića. Iako samu građevinu ne možemo da vratimo, siguran sam da će od danas Šapčani i svi posetioci Grada imati priliku da pogledaju kako je Konak zaista izgledao. Naše priče o starom Šapcu od danas će biti potpunije, a Jevremu kao rodonačelniku modernog Šapca se još jednom odužujemo na temeljima razvoja i napretka koje je postavio pre više od dva veka”, istakao je gradonačelnik Pajić, čestitajući Školi primenjenih umetnosti na uspešno realizovanom projektu, u nadi za nastavnom dobre saradnje Grada Šapca i ove škole, i u budućnosti.

Autor makete Konaka Jevrema Obrenovića, vajar, Vladimir Tović kazao je da mu je, od svih dosadašnjih javnih radova koje je uradio ovaj najdraži.

,,Ovaj rad mi je najdraži, jer je ovo moj prvi naučni rad, koji je vrlo uspeo. Bilo je teško, umesto tri meseca za koliko sam mislio da ću uraditi maketu, završio sam je za godinu i po dana. Zahvaljujući ljudima iz različitih branši, od Joakima Vujića, preko arhitekte Branislava Kojića, do upotrebe savremenih tehnologija, uspeo sam da dobijem rekonstrukciju, koja je proporcionalno apsolutno tačna. Za neke buduće generacije koje se budu bavile enterijerom ovo će biti dobra podloga za dalji rad”, istakao je vajar Vladimir Tović.

Direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić, dodala je da priča o Jevremovom konaku nosi snažnu poruku o važnosti očuvanja kulturne baštine i graditeljskog nasleđa.

,,Ovaj projekat koji su Grad Šabac i Škola primenjenih umetnosti zajedno realizovali ima simboličnu vrednost, jer je Jevrem podržavao obrazovanje, umetnost i kulturu. Zahvaljujem autoru makete, kolegi Toviću i autoru postamenta Marku Gavriloviću, ali iznad svega našem Gradu i čelnicima grada, koji su imali sluha i razumevanja da realizujemo ovaj projekat. To je najmanje što smo mi kao Jevremovi potomci mogli da učinimo u slavu njegovog doba i u slavu svega što je činio za tadašnji Šabac”, rekla je Nevenka Đokić.