Вести

ОТКРИВЕНА МАКЕТА КОНАКА ЈЕВРЕМА ОБРЕНОВИЋА

22. април 2024.

На платоу испред Градске управе уприличено је свечано откривање макете Конака Јеврема Обреновића.  Макету су заједно открили градоначелник Шапца др Александар Пајић, председник Скупштине града Немања Пајић, аутор макете – дипломирани ликовни уметник, вајар Владимир Товић и директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић, чиме је започето обележавање 22. априла – Дана града Шапца.

,,Конак Јеврема Обреновића био је један од симбола старог Шапца. Ове године, на 200. годишњицу од његове изградње, враћамо Јевремов конак, тамо где је и био, на месту где се налазимо, у облику ове предивне бронзане макете, рад вајара Владимира Товића. Иако саму грађевину не можемо да вратимо, сигуран сам да ће од данас Шапчани и сви посетиоци Града имати прилику да погледају како је Конак заиста изгледао. Наше приче о старом Шапцу од данас ће бити потпуније, а Јеврему као родоначелнику модерног Шапца се још једном одужујемо на темељима развоја и напретка које је поставио пре више од два века”, истакао је градоначелник Пајић, честитајући Школи примењених уметности на успешно реализованом пројекту, у нади за наставном добре сарадње Града Шапца и ове школе, и у будућности.

Аутор макете Конака Јеврема Обреновића, вајар, Владимир Товић казао је да му је, од свих досадашњих јавних радова које је урадио овај најдражи.

,,Овај рад ми је најдражи, јер је ово мој први научни рад, који је врло успео. Било је тешко, уместо три месеца за колико сам мислио да ћу урадити макету, завршио сам је за годину и по дана. Захваљујући људима из различитих бранши, од Јоакима Вујића, преко архитекте Бранислава Којића, до употребе савремених технологија, успео сам да добијем реконструкцију, која је пропорционално апсолутно тачна. За неке будуће генерације које се буду бавиле ентеријером ово ће бити добра подлога за даљи рад”, истакао је вајар Владимир Товић.

Директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић, додала је да прича о Јевремовом конаку носи снажну поруку о важности очувања културне баштине и градитељског наслеђа.

,,Овај пројекат који су Град Шабац и Школа примењених уметности заједно реализовали има симболичну вредност, јер је Јеврем подржавао образовање, уметност и културу. Захваљујем аутору макете, колеги Товићу и аутору постамента Марку Гавриловићу, али изнад свега нашем Граду и челницима града, који су имали слуха и разумевања да реализујемо овај пројекат. То је најмање што смо ми као Јевремови потомци могли да учинимо у славу његовог доба и у славу свега што је чинио за тадашњи Шабац”, рекла је Невенка Ђокић.