Vesti

ODRŽANA 21. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA

15. jun 2023.

Na 21. sednici Skupštine grada Šapca odbornici su usvojili 19 tačaka, među kojima su rebalans budžeta za ovu godinu, završni račun za prethodnu godinu, razmatranje i usvajanje informacije o usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća od 1.  januara do 31. marta 2023. godine. 

,,Na današnjoj sednici Skupštine grada Šapca usvojen je završni račun grada za prethodnu godinu, čime je potvrđena budžetska stabilnost grada i dobar smer fiskalne politike koju grad vodi. Grad je odlično poslovao u 2022. godini, o čemu govori i podatak da je više od 26% ukupnog budžeta potrošeno za kapitalne investicije. Nezavisni revizor, takođe je pozitivno ocenio poslovanje grada Šapca”, rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i dodao da je izuzetno zadovoljan prethodnom budžetskom godinom, u kojoj su urađene velike i značajne stvari za Šabac.

,,Otkupili smo sportsku halu ,,Zorka”, uradili kompleks otvorenih bazena, započeli gradnju 23 stambene jedinice za ranjive grupe stanovništva, rekonstruisali Dom kulture ,,Mišar”. Rebalansom budžeta raspodeljujemo sredstva ostvarena zbog većih prihoda od planiranih. Od Ministarstva zaštite životne sredine dobili smo 150 miliona dinara za sanaciju deponije ,,Dudara”. To je najveći projekat koji smo ove godine dobili od nekog ministarstva. Grad Šabac uložiće dodatnih 50 miliona dinara za realizaciju ovog značajnog projekta. Naši sugrađani zaslužuju da dobiju zelenu oazu za odmor i bavljenje sportom i rekreacijom na Starom gradu. Rad javnih preduzeća za prva tri meseca tekuće godine obavlja se u skladu sa usvojenim programom rada i pokazuje pozitivno poslovanje, osim u dva preduzeća koja su pokazala negativan saldo, JKP ,,Stari grad” i JKP ,,Vodovod Šabac”. JKP ,,Stari grad” je zbog sezonskih poslova, koji se ne obavljaju u zimskim mesecima, imao slabiju prihodnost rada. JKP ,,Vodovod Šabac” ima negativan saldo u poslovanju zbog radova koji nisu obavljeni u roku zbog loših vremenskih uslova. JKP ,,Vodovod Šabac” radi novu vodovodnu mrežu u svim pravcima, i u Mačvi, Pocerini, Posavotamnavi. Do sada je urađeno 8 km, a do kraja godine je u planu da bude završeno 22 km”, kazao je gradonačelnik Pajić i istakao da grad Šabac nastavlja da vodi odgovornu i stabilnu fiskalnu politiku, koja je usmerena prema potrebama građana. 

,,Nastavljamo sa realizacijom započetih projekata i poslova koji će unaprediti život u gradu Šapcu”, rekao je Pajić.

Predsednik Skupštine grada Šapca, Nemanja Pajić istakao je da se na sednici Skupština grada vodila kvalitetna rasprava o važnim temama za građane Šapca.

,,Imali smo priliku da čujemo brojne aktuelne teme koje oslikavaju dešavanja u Šapcu, ali i sve ono što je u planu da se uradi u našem gradu. Na današnjoj sednici videli smo da su finansije grada stabilne kroz Izveštaj revizora o Završnom računu budžeta grada Šapca za 2022. godine. Imali smo rebalans budžeta Grada Šapca, a to je povećanje prihoda za 275 miliona dinara, i to dodatno govori o stanju finansija grada Šapca. Doneli smo i nova planska dokumenta, što govori o razvoju grada, ali i strateška dokumenta , kao i odluke koje su u vezi sa normalnim funkcionisanjem ustanova u gradu. Bilo je prilike i za razmenu mišljenja i konstruktivnu raspravu o mnogim aktuelnim temama”, rekao je Nemanja Pajić.