Vesti

ODRŽAN SASTANAK PARTNERSKOG FORUMA I OTVORENA JAVNA RASPRAVA U OKVIRU IZRADE PLANA RAZVOJA GRADA ŠAPCA

12. jun 2023.

U Centru za stručno usavršavanje održan je sastanak partnerskog foruma i otvaranje javne rasprave u okviru izrade Plana razvoja grada Šapca 2023-2030. Javna rasprava traje do 10. jula. Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da planiranje razvoja grada ima za cilj unapređenje kvaliteta života lokalne zajednice.

,,Naša vizija je da grad Šabac 2030. godine bude regionalni i univerzitetski centar povoljnog geostrateškog položaja, infrastrukturno opremljen, sa razvijenom privredom i poljoprivredom, bogatom ponudom kulturnih, sportskih i turističkih sadržaja i razvijenim sistemom usluga koje su dostupne svima, što ga čini zajednicom zadovoljnih građana i ekološkim ambijentom sa dobrim uslovima za kvalitetan život. Sve ovo postići ćemo tako što ćemo razvijati privredu, poljoprivredu i turizam, ulagaćemo u dalji razvoj infrastrukture pri čemu ćemo štititi našu životnu sredinu. Kvalitetnog razvoja društvene zajednice nema bez ulaganja u socijalnu zaštitu, sport, kulturu, obrazovanje. Kako bismo bili pravi servis zadovoljnih građana, u planiranju razvoja nismo zanemarili ni unapređenje rada same Gradske uprave”, istakao je gradonačelnik Pajić i dodao da uz veliku zahvalnost Stalne konferencije gradova i opština i svih koji su učestvovali u izradi dokumenta, donošenjem dokumenta posao nije završen.

,,Usvajanje dokumenta na Skupštini grada predstavljaće početak reformi koje će se sprovoditi realizacijom predviđenih mera u narednih 7 godina, uz aktivno učešće svih koji su u izradi dokumenta učestvovali. Pozivam sve zainteresovane sugrađane da se u periodu javne rasprave, koja počinje danas i traje do 10. jula, bliže upoznaju sa dokumentom i upute primedbe, sugestije ili predloge Odeljenju za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave grada Šapca”, kazao je Pajić.

Aleksandar Marinković, koordinator komponente 1 programa EU exchange 6 i šef Odeljenja za strateško planiranje SKGO istakao je da je cilj da grad Šabac utvrdi svoje glavne prioritete, kako je predviđeno Zakonom o planskom sistemu koji predviđa da svaka lokalna samouprava ima svoj plan razvoja, a drugi cilj je da se što veći broj građana uključi u ovaj proces.

,,Administracija i lokalna uprava aktivno su učestvovali u ovom procesu. Oni su postavili razvojne prioritete, ciljeve, definisali su najvažnije mere. Ovo je krovni dokument, koji će biti dalje razrađivan. Grad Šabac je ovim dokumentom postavio temelje u kom pravcu treba da ide”, istakao je Aleksandar Marinković, napominjući da je ovaj dokument dinamičan i da je nakon usvajanja plana razvoja, odnosno nakon prve tri godine realizacije predviđen izveštaj o sprovedenom kako bi se izvršila provera učinjenog i procena da li nešto treba unaprediti.