Вести

ОДРЖАН ПРВИ КОНСУЛТАТИВНИ САСТАНАК ПАРТНЕРСКОГ ФОРУМА ЗА ИЗРАДУ ПЛАНА РАЗВОЈА ГРАДА ШАПЦА ЗА ПЕРИОД 2023.-2030. ГОДИНЕ

14. новембра 2022.

Координациони тим за израду Плана развоја града Шапца за период од 2023. до 2030. године одржао је данас први консултативни састанак Партнерског форума, са циљем омогућавања што ширег укључивања заинтересованих страна и јавности у процес израде Плана развоја. Састанку су присуствовали  градоначелник Шапца, др Александар Пајић и генерални секретар Сталне конференције градова и општина, Никола Тарбук. 

,,Основали смо радну групу која већ дужи временски период ради на пет кључних области: економски развој, инфраструктура, екологија и заштита животне средине, друштвени развој и добра управа. Драго ми је да је данашњем састанку присуствoвао Тарбук са својом екипом која ће учествовати као техничка подршка у овом документу, чиме ће још више добити на квалитету“, истакао је градоначелник Пајић и навео да су имали прилику да разговарају, размене искуства и чују низ предлога у ком смеру треба да се развија План развоја града Шапца.

,,Представљен је процес израде и резултати досадашњег рада, а учесници су били чланови Координационог тела, тематских радних група и суграђани. Сигуран сам да је ово прави пут да добијемо један озбиљан План развоја града, где ћемо јасно дефинисати приоритете од 2023. до 2030. године и тачно знати у ком смеру желимо да иде будућност града“, каже Пајић.

Израда Плана развоја града Шапца за период од 2023. до 2030. године спроводи се у оквиру Програма „Повећање кредибилитета планирања, програмског буџетирања и контроле извршења јавних расхода на локалном нивоу у Србији – ЕU Exchange 6“, који финансира Европска унија у оквиру националног Програма ИПА 2019. Као и у претходним фазама, Стална конференција градова и општина – Савез градова и општина Србије (СКГО) има улогу имплементационог партнера.

,,Желео бих да се захвалим нашим партнерима, руководству града Шапца, локалној администрацији на организацији нашег Партнерског форума. Град Шабац и наша организације имају бројне заједничке активности, а током ове године је кључно оно што радимо у оквиру Програма ЕU Exchange 6, који финансира Европска унија и на ком наша организација ради као спроводиоц програма у сарадњи са партнерима из Републичког секретаријата за јавне политике и Министарства финансија, али и колегама из Министарства за европске интеграције и Министарства за државну управу и локалну самоуправу. Помажемо већи број општина у неколико кључних процеса. То су планови развоја и израда средњорочних планова и припрема капиталних планова. Наша идеја је да кроз нашу подршку, као национална асоцијација локалних власти, помогнемо градове који су се одлучили да у овој години уђу у тај процес, да израде најбоља могућа документа. Шабац се пријавио као један од градова и са добром пријавом пројекта изабран је у једној већој групи пријављених општина и градова да буде партнер у изради локалног плана”, рекао је Никола Тарбук.

Процесом консултација на одржаном састанку координирала је стручна сарадница за подршку граду Шапцу у оквиру Програма ЕU Exchange 6, Владица Војиновић, која је представила процес израде и резултате досадашњег рада.