Vesti

OBELEŽENO 30 GODINA POSTOJANJA I RADA ŠKOLE PRIMENJENIH UMETNOSTI

17. jun 2023.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić prisustvovao je svečanoj akademiji povodom 30 godina od osnivanja Škole primenjenih umetnosti, koja je održana u Šabačkom pozorištu.

,,Šabac je grad koji se ponosi svojim obrazovnim ustanovama, a jedna od njih je i Škola primenjenih umetnosti. Obrazovna ustanova koja po svom delokrugu rada spada među retke škole tog tipa u Srbiji, izuzetno je značajna za Grad Šabac, ali i širu društvenu zajednicu. Tokom tri decenije rada, škola je rasla i razvijala se, ali i menjala u skladu sa savremenim tokovima. Škola primenjenih umetnosti danas predstavlja primer moderne obrazovne ustanove, u kojoj se susreću tradicija i inovacije, sveukupno je čineći jednom od najuspešnijih umetničkih škola u Srbiji. Ponosan sam na njeno višedecenijsko postojanje i rad, na generacije vrsnih umetnika koje je iznedrila i koje danas najvećim delom čine umetničku scenu našeg grada, ali i države. Škola je okrenuta i javnosti, o čemu svedoče brojne izložbe u ustanovama kulture, kako u našem gradu, tako i šire, ali i brojni projekti Grada u kojima učestvuje i uspešno realizuje. O uspesima ove škole možda i najvrednije svedoče nagrade koje njeni učenici osvajaju na međunarodnim i republičkim takmičenjima, a koje Grad Šabac svake godine vrednuje Vidovdanskim nagradama.

Grad Šabac izuzetno vrednuje i prepoznaje kvalitet i značaj Škole primenjenih umetnosti, zbog čega ulaže značajna sredstva kako bi učenicima i zaposlenima omogućio najbolje moguće uslove za rad i obrazovanje, što će i u budućnosti nastaviti da čini“, istakao je Pajić i čestitao rukovodstvu, kolektivu i učenicima Škole primenjenih umetnosti značajan jubilej, uz iskrene želje da u godinama koje dolaze nastave sa kvalitetnim i još uspešnijim radom.

Svečanost je počela himnom ,,Bože pravde“, nakon čega je prikazana projekcija filma o školi, a potom je direktorka ŠPU Nevenka Đokić uručila zahvalnicu  gradonačelniku Pajiću za podršku Grada Šapca radu i razvoju Škole primenjenih umetnosti.

„Danas je Šabac, po našoj školi, itekako prepoznatljiv na umetničkoj mapi Srbije i šire. Plejada dizajnera, slikara, vajara, grafičara, modnih dizajnera, arhitekata, istoričara umetnosti, potekla je upravo iz naše škole i čini danas umetničku scenu grada, a njihovo prisustvo na domaćoj i internacionalnoj sceni potvrda je i nagrada za naš rad“, rekla je direktorka Đokić i izrazila zahvalnost Ministarstvu prosvete, Gradu Šapcu, javnim organizacijama, institucijama kulture, kao i brojnim pojedincima koji su pružali podršku svih prethodnih godina.

Prikazan je i scensko-muzički program Svet(l)ost ljubavi, gde su učenici ove škole prošetali kroz istorijske epohe, sa tri muzičke numere i dve igrokazne tačke.