Вести

ОБЕЛЕЖЕНО 30 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА ШКОЛЕ ПРИМЕЊЕНИХ УМЕТНОСТИ

17. јун 2023.

Градоначелник Шапца др Александар Пајић присуствовао је свечаној академији поводом 30 година од оснивања Школе примењених уметности, која је одржана у Шабачком позоришту.

,,Шабац је град који се поноси својим образовним установама, а једна од њих је и Школа примењених уметности. Образовна установа која по свом делокругу рада спада међу ретке школе тог типа у Србији, изузетно је значајна за Град Шабац, али и ширу друштвену заједницу. Током три деценије рада, школа је расла и развијала се, али и мењала у складу са савременим токовима. Школа примењених уметности данас представља пример модерне образовне установе, у којој се сусрећу традиција и иновације, свеукупно је чинећи једном од најуспешнијих уметничких школа у Србији. Поносан сам на њено вишедеценијско постојање и рад, на генерације врсних уметника које је изнедрила и које данас највећим делом чине уметничку сцену нашег града, али и државе. Школа је окренута и јавности, о чему сведоче бројне изложбе у установама културе, како у нашем граду, тако и шире, али и бројни пројекти Града у којима учествује и успешно реализује. О успесима ове школе можда и највредније сведоче награде које њени ученици освајају на међународним и републичким такмичењима, а које Град Шабац сваке године вреднује Видовданским наградама.

Град Шабац изузетно вреднује и препознаје квалитет и значај Школе примењених уметности, због чега улаже значајна средства како би ученицима и запосленима омогућио најбоље могуће услове за рад и образовање, што ће и у будућности наставити да чини“, истакао је Пајић и честитао руководству, колективу и ученицима Школе примењених уметности значајан јубилеј, уз искрене жеље да у годинама које долазе наставе са квалитетним и још успешнијим радом.

Свечаност је почела химном ,,Боже правде“, након чега је приказана пројекција филма о школи, а потом је директорка ШПУ Невенка Ђокић уручила захвалницу  градоначелнику Пајићу за подршку Града Шапца раду и развоју Школе примењених уметности.

„Данас је Шабац, по нашој школи, итекако препознатљив на уметничкој мапи Србије и шире. Плејада дизајнера, сликара, вајара, графичара, модних дизајнера, архитеката, историчара уметности, потекла је управо из наше школе и чини данас уметничку сцену града, а њихово присуство на домаћој и интернационалној сцени потврда је и награда за наш рад“, рекла је директорка Ђокић и изразила захвалност Министарству просвете, Граду Шапцу, јавним организацијама, институцијама културе, као и бројним појединцима који су пружали подршку свих претходних година.

Приказан је и сценско-музички програм Свет(л)ост љубави, где су ученици ове школе прошетали кроз историјске епохе, са три музичке нумере и две игроказне тачке.