Vesti

OBELEŽENO 180 GODINA OD ROĐENJA STOJANA NOVAKOVIĆA

1. novembar 2022.

Povodom 180 godina od rođenja jednog od najznačajnijih srpskih državnika, diplomata i naučnika Stojana Novakovića, gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić položio je danas cveće ispred njegove spomen-biste u parku kod Sokolane.

,,Simboličnim polaganjem cveća na spomen-bistu u parku kod Sokolane, danas smo odali počast i obeležili 180 godina od rođenja jednog od najznamenitijih Šapčana, Stojana Novakovića. Šabac se danas sa ponosom seća čoveka koji je ostavio neizbrisiv trag u istorijskim tekovinama naše države”, istakao je gradonačelnik Pajić.

Kao svestrana ličnost, Stojan je obavljao najrazličitije javne dužnosti, a  zahvaljujući svome znanju ostavio je srpskoj nauci značajne radove iza sebe.

,,Stojan je bio državnik, diplomata, istoričar, kritičar, književnik, filolog, akademik. Njegov naučni opus broji se desetinama radova koji i dan danas čine izvanredan korpus znanja o našem narodu i našoj prošlosti. U njegovu čast osnovna škola i ulica u Šapcu nose njegovo ime, a spomen tabla koja stoji u Masarikovoj ulici na mestu gde je Stojan Novaković rođen, podseća nas na njegove šabačke korene. Pored Stojana Novakovića, Šabac je srpskom narodu iznedrio mnogobrojne značajne ličnosti. Naša je dužnost da se sećamo njihovog lika i dela i da prenosimo znanje o njima budućim generacijama”, poručio je gradonačelnik.