Вести

ОБЕЛЕЖЕНО 180 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА СТОЈАНА НОВАКОВИЋА

1. новембар 2022.

Поводом 180 година од рођења једног од најзначајнијих српских државника, дипломата и научника Стојана Новаковића, градоначелник Шапца др Александар Пајић положио је данас цвеће испред његове спомен-бисте у парку код Соколане.

,,Симболичним полагањем цвећа на спомен-бисту у парку код Соколане, данас смо одали почаст и обележили 180 година од рођења једног од најзнаменитијих Шапчана, Стојана Новаковића. Шабац се данас са поносом сећа човека који је оставио неизбрисив траг у историјским тековинама наше државе”, истакао је градоначелник Пајић.

Као свестрана личност, Стојан је обављао најразличитије јавне дужности, а  захваљујући своме знању оставио је српској науци значајне радове иза себе.

,,Стојан је био државник, дипломата, историчар, критичар, књижевник, филолог, академик. Његов научни опус броји се десетинама радова који и дан данас чине изванредан корпус знања о нашем народу и нашој прошлости. У његову част основна школа и улица у Шапцу носе његово име, а спомен табла која стоји у Масариковој улици на месту где је Стојан Новаковић рођен, подсећа нас на његове шабачке корене. Поред Стојана Новаковића, Шабац је српском народу изнедрио многобројне значајне личности. Наша је дужност да се сећамо њиховог лика и дела и да преносимо знање о њима будућим генерацијама”, поручио је градоначелник.