Вести

ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА ГРАДА ШАПЦА – ДРУГЕ ТРОЈИЦЕ

5. јун 2023.

Светом архијерејском Литургијом, резањем славског колача и литијом централним улицама Град Шабац је данас обележио своју славу – Дуге Тројице.

,,Данашњи празник нас је сабрао на Светој архијерејској Литургији у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла, коју је служило Његово Преосвештенство епископ шабачки г. Јеротеј. У част празника, коме се највише радујемо, после литургије, у порти храма, формирана је литија, коју је предводио епископ Јеротеј. Поносно смо кренули ка Градској управи, где смо уприличили чин резања славског колача, након чега смо литију наставили централним градским улицама до повратка у храм. Поносан сам и захвалан што је велики број наших суграђана учествовао у величанственој литији и што смо на најлепши начин исказали љубав према цркви и свом граду. Посебно сам поносан на наше најмлађе суграђане, малишане из вртића ,,Чигра“ и ПУ ,,Наше дете“, који су на посебан начин улепшали овај дан. Љубав је основ вере и треба да је ширимо једни према другима“, истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић и свим Шапчанима честитао славу Града.

Његово Преосвештенство епископ шабачки г. Јеротеј честитао је верном народу славу Града Шапца, истакавши да је празник Тројица рођендан Цркве Христове, а у Цркви се спасавају сви народи без обзира где живе, којим језиком говоре, каква им је боја коже или каквих су биолошких или социјалних карактеристика.

,,Ми верујемо да сви народи треба да живе у православној хришћанској вери, у Христу, да напредују – економски, социјално, али пре свега духовно – у својој култури, у свом језику, у свом фолклору и у свим другим својим особеностима које им је дао Бог да би се разликовали једни од других и тако разноликошћу обогаћивали, доприносили лепоти живота на земљи. Драги Шапчани, додаћу још нешто, да и поједине области и крајеви треба да развију своје обичаје, своју културу која их одликује од других области у истом народу, све у славу Божју а на спасење људи. Јер, ми Шапчани, можемо с поносом данас да осећамо да нема лепших витешких обичаја него што су у нашој, у хајдук Станковој и Јанковој Мачви, да нема лепших народних ношњи, песама и игара, да нема племенитијих и јуначкијих људи, али и жена од Шапчана и Шапчанки, Поцераца, Мачвана, да нема јуначкијег и мученичкијег града од нашег Шапца. То је зато што смо ми, Мачвани, Шапчани, Поцерци и други из овог нашег дивног и љубљеног краја, у свим временима чували у срцу Христа Бога и били верни Цркви Његовој. И онда када није било могуће подизати храмове, Црква је била у нама, у нашим домовима, у сеоским задругама, с именом Божјим смо почињали дан, Бога позивали у помоћ на почетку сваког посла, с именом Христовим одлазили на починак“, навео је епископ Јеротеј.

 

У славској литији учествовао је велики број верника, чланови културно-уметничких друштава, припадници полиције, војске, ученици верске наставе, спортисти шабачких клубова, као и наши најмлађи суграђани.

Централним градским улицама ношена је икона Пресвете Богородице Тројеручице, мошти Светог владике Николаја и Светог Теодора Тирона, а литијски крст носио је истакнути спортиста, кајакаш, Бранко Лагунџић.